Binnenland
College Amsterdam wil aantal riviercruises halveren

Het college van Amsterdam overweegt het aantal riviercruises de komende jaren te halveren. Daarmee wil het overtoerisme tegengaan, de leefbaarheid voor bewoners verbeteren en de uitstoot en drukte in de stad verminderen, maakte de gemeente dinsdag bekend.

Het college wil het aantal riviercruiseschepen in de stad gefaseerd terugbrengen van 2125 in 2023 naar maximaal 1150 in 2028. Uiteindelijk mogen in 2028 alleen de 1150 duurzaamste riviercruises aanmeren. Met deze maatregel gaan 271.000 bezoekers per jaar minder vanaf deze schepen de stad in.

„Om een leefbare stad te blijven en toe te werken naar een duurzame bezoekerseconomie heeft het college van B en W ook het inperken van riviercruises onderzocht”, schrijft de gemeente. Het aantal bezoeken van deze schepen aan de stad groeide van 1327 in 2011 naar 2125 in 2023, meldt de gemeente, „en de verwachting is dat het aantal blijft groeien als er geen beperkingen worden opgelegd.”

De balans in de stad moet beter, zegt wethouder Hester van Buren (Haven) over het voorstel. „Riviercruise draagt bij aan de drukte en uitstoot in de stad, met toeristen, overnachtingen, busbewegingen en bevoorradingsverkeer. Ik ben dan ook tevreden dat het gelukt is om in overleg met het Havenbedrijf en Cruiseport Amsterdam te komen tot een voorstel voor gefaseerde halvering van het aantal riviercruises.”

De gemeente heeft samen met het Havenbedrijf en CPA een extern onderzoek laten uitvoeren naar de economische impact van riviercruises op Amsterdam. „Uit het onderzoek blijkt dat bij een halvering van het aantal aanlopen, het aantal passagiers en hotelovernachtingen eveneens halveert naar 271.000 passagiers en 198.000 hotelovernachtingen (nu 396.000)”, aldus de gemeente. Amsterdam verwacht dat de inperking leidt tot zeker 73 miljoen euro aan gemiste inkomsten voor bijvoorbeeld hotels en horeca, rekent Van Buren de gemeenteraad in brief voor.

De gemeente int zelf bovendien minder toeristenbelasting en krijgt een lagere dividenduitkering als aandeelhouder van het Havenbedrijf. Dit wordt meegenomen in de Voorjaarsnota 2024.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer