Zelfstandige drone kan politie uitkomst bieden
Het klinkt als toekomstmuziek: een politiedrone die zelfstandig en zonder bestuurder zijn weg vindt naar een plaats delict. De politie test er al twee jaar mee, maar nu heeft ze voor het eerst toestemming gekregen om de zelfstandige drone buiten het zicht van een piloot te laten vliegen, een unicum in Europa.
„Dit is een hele grote stap richting het operationeel gebruiken van deze toestellen, dan mogen we deze drone gaan gebruiken bij ons politiewerk”, zegt Remco Aagtjes, projectleider van de automatische drone. Maar voor nu houdt de politie het op testvluchten waarbij de drone zes kilometer rondom een voormalige vliegbasis in Twente buiten zicht mag vliegen. Dit was tot nu verboden door de Inspectie Leefomgeving en Transport, onderdeel van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het toestel in kwestie ziet eruit als een kruising tussen een drone en een vliegtuig. Het heeft vleugels met een spanwijdte van 2,5 meter en grote propellers. Met het apparaat hoopt de politie in de toekomst veel te bereiken. „Omdat het zelfstandig vliegt kan de drone heel snel naar de plek van het incident, aangezien er niet eerst een bestuurder hoeft te komen, zoals nu het geval is bij de bestuurbare politiedrones. Bij dit toestel hoef je enkel via de laptop een locatie in te voeren”, zegt Aagtjes. „En als je snel beeld hebt van bijvoorbeeld een auto-ongeluk kun je al vlug bepalen welke hulpdiensten moeten komen. En je kunt besluiten of de weg wel of niet afgezet moet worden.”
Zoekacties
Het toestel kan in veel situaties worden ingezet zegt Aagtjes. „Als er een melding komt dat er ergens een inbreker bezig is, kan de drone met 95 kilometer per uur richting het plaats delict. De kans dat de dader in beeld komt en op heterdaad wordt betrapt is hiermee een stuk groter. Een drone hoeft immers niet door het verkeer te navigeren zoals een politiebus, maar kan in een rechte lijn naar zijn bestemming gaan.” Hij vertelt dat de drone ook uitkomst kan bieden bij zoekacties naar vermiste personen.
„De kans dat de dader in beeld komt en op heterdaad wordt betrapt is hiermee een stuk groter” - Remco Aagtjes, projectleider automatische drone
Als uit de testen op de Twentse vliegbasis blijkt dat dit allemaal veilig kan, is een ontheffing van Inspectie Leefomgeving en Transport, waarmee de drone operationeel kan worden ingezet, niet ver weg. „Voor nu is de ontheffing die we gekregen hebben voor vliegen buiten het zichtveld in elk geval een hele overwinning. Ik was heel blij toen ik het hoorde, aangezien dit in Europa uniek is.”
Container
Het toestel waarvan de politie gebruikmaakt is van het Nederlandse merk Avy. „De drone van dit merk is voor ons aantrekkelijk aangezien die snel is en de vleugels ervoor zorgen dat de accu langer meegaat.” Dit model biedt ook de optie voor een zogeheten dockingstation. Een soort container waarin de drone na een vlucht automatisch kan landen en opladen. Het enige wat je hoeft te doen is de deur van de container openen.
Vaak krijgt Aagtjes van mensen te horen dat ze vrezen voor hun privacy met al die filmende drones. „Je moet niet denken dat een politiedrone kilometerslang aan het filmen is wanneer hij onderweg is naar een incident. Alleen op de noodzakelijke plekken wordt gefilmd”, zegt Aagtjes. „Het is daarnaast ook zo dat alle beelden die we niet gebruiken voor ons politieonderzoek na 28 dagen worden verwijderd van de servers. Wij hebben te maken met strenge privacywetten.”