Haalt NSC de SGP rechts in met motie Transgenderwet?
Het veranderen van de geslachtsregistratie moet eenvoudiger. Schrap daarom de voorwaarden van de minimumleeftijd van 16 jaar en een verklaring van een deskundige. Met een wetsvoorstel dat daarvoor zou moeten zorgen, is NSC het niet eens. De partij diende donderdag een motie in tegen de versoepeling van de Transgenderwet. „Pas kort voor de indiening tekende de SGP mee. Maar ze hebben zich vorige week verder niet gemengd in het Kamerdebat. Eigenlijk hebben ze een beetje stilzwijgend meegetekend,” zegt Jakko Gunst in de podcast Bellen met Den Haag.
Wie zijn geslachtsregistratie wilde wijzigen, moest tot 1985 eerst zijn of haar lichaam in overeenstemming brengen met dat geslacht; je moest je bijvoorbeeld eerst laten steriliseren of borstamputaties ondergaan. De huidige Transgenderwet is minder streng. Maar bij het laten vervallen van de twee eerdergenoemde eisen hebben meerdere politieke partijen hun vragen. Zo waarschuwde kamerlid Ulysse Ellian van de VVD in 2022: „Het gevoel van iemand wordt juridisch leidend, zonder dat er over het gevoel zelf gesproken wordt.”
Een heel ander onderwerp dat in de podcast wordt besproken is de mestcrisis bij de boeren. Boeren zitten met een mestoverschot doordat Brussel de regels heeft aangescherpt. Zij moeten hun overtollige mest laten afvoeren door commerciële partijen en de kosten die dat met zich meebrengt, kunnenn voor hen de nekslag zijn. Minister Adema biedt daarom de boeren een opkoopregeling aan. Caroline van der Plas zet de hakken in zand, want die wil niet minder boeren, maar een oplossing voor het mestprobleem. Andere partijen, zoals VVD en NSC, waarmee BBB is verwikkeld in de kabinetsformatie zitten op een andere lijn. In de podcast legt Jakko uit dat dit niet het einde van de formatiepoging hoeft te zijn. De partijen willen een akkoord op hoofdlijnen en dan is er meer ruimte voor onderling verschil.