„Wanhopige” boeren vragen Brussel om opschorting derogatiebesluit
Honderden Nederlandse boeren reizen dinsdag naar Brussel om Eurocommissaris Sinkevičius (Milieu) te overtuigen van de ernst van de huidige mestcrisis. In een manifest vragen ze om opschorting van het zogeheten derogatiebesluit.
Door dat besluit uit 2022 mogen Nederlandse boeren sinds vorig jaar stapsgewijs steeds minder dierlijke mest op hun land uitrijden. Ze moeten een deel van de mest van hun dieren nu tegen hoge kosten elders zien af te zetten. Vooral melkveehouders zijn daardoor in financiële problemen gekomen. Het natte voorjaar heeft de situatie nog verergerd.
Door afbouw van de derogatie –een versoepeling van de Europese basisnorm voor bemesting– wil Brussel Nederland dwingen om te werken aan schoner oppervlaktewater. De boeren vinden dat zij hier onterecht de dupe van zijn.
De sociale en emotionele gevolgen van het derogatiebesluit zijn desastreus, schrijven tien landbouworganisaties in een gezamenlijk manifest aan Sinkevičius: „Boeren zijn wanhopig. Faillissementen komen eraan. Gezinnen zijn gebroken.”
De boeren rijden dinsdag met bussen naar Brussel, waar ze toegesproken worden door diverse Europarlementariërs, onder wie SGP’er Bert-Jan Ruissen. Daarna gaat een kleine delegatie in gesprek met de Eurocommissaris.
Voor de actie hadden zich maandagmorgen zo’n 300 boeren aangemeld, zegt vice-voorzitter Alien van Zijtveld van mede-organisator Agractie desgevraagd. Ze verwacht dat het er uiteindelijk „tussen de 400 en 500” worden.
De Nederlandse landbouwminister Piet Adema klopte eerder tevergeefs bij Sinkevičius aan. Hij wil onder meer een nieuwe brede opkoopregeling in het leven roepen voor boeren die overwegen hun bedrijf te beëindigen. Het acute mestprobleem wordt daarmee echter niet opgelost, vinden de boeren.