„Meer ruimte voor bediening sacrament door kerkelijk werker in PKN”
Het breed moderamen van een classis binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet meer ruimte krijgen om kerkelijk werkers met een preekconsent een predikantsbevoegdheid toe te kennen, zodat ze ook de sacramenten kunnen bedienen. Het gaat om een tijdelijke maatregel.
Dat blijkt uit de stukken voor de vergadering van de generale synode van de Protestantse Kerk, die op 19 en 20 april in Lunteren bijeenkomt.
Het Generale College voor de Kerkorde (GCKO) heeft zich gebogen over een amendement dat de synode in november aannam. De synode vroeg hiermee de mogelijkheid voor de classis te verruimen om kerkelijk werkers met preekconsent in een aantal gevallen tijdelijk of structureel sacramentsbevoegdheid toe te kennen in de gemeente waar ze werkzaam zijn.
Op dit moment is een van de voorwaarden voor het verlenen van deze bevoegdheid dat een gemeente niet genoeg financiële middelen heeft om een predikant voor ten minste een derde van de volledige werktijd te beroepen. De synode wilde dat het breed moderamen de bevoegdheid ook kan toekennen als een gemeente die een kerkelijk werker in dienst heeft wel kan beroepen, „maar gezien het predikantentekort verwacht moet worden dat de vacature niet snel vervuld wordt”.
Urgentie
Het GCKO merkt op „enigszins verlegen” te zijn met deze vraag. Deze zou in het kader van de lopende ambtsdiscussie over de plaats van de dienaar des Woords en die van de kerkelijk werker moeten worden meegenomen, aldus het college. „Een uitbreiding van de bestaande regeling dat personen die niet in het ambt van dienaar des Woords staan predikantsbevoegdheid krijgen doorkruist deze discussie.”
Het GCKO begrijpt echter ook de „urgentie” van de vraag, „zeker nu de ambtsdiscussie meer tijd vraagt dan in 2020 was voorzien”. Wat het college betreft krijgt het breed moderamen van de classis daarom de gevraagde ruimte, die vooral gezien moet worden als „interim-regeling totdat nadere besluiten in de ambtsdiscussie zijn genomen over predikant, pastor en kerkelijk werker”.
Het GCKO merkt ook op dat een vacante gemeente die kan beroepen en waaraan geen kerkelijk werker verbonden is, met de gevraagde aanpassing niet is geholpen. Het stelt daarom voor kerkelijk werkers met preekconsent die aan een bepaalde gemeente zijn verbonden ook de bevoegdheid te kunnen geven om sacramenten te bedienen in andere, met name genoemde, vacante gemeenten.
Bij het verlenen van een predikantsbevoegdheid aan kerkelijk werkers gaat het, aldus het GCKO, overigens niet alleen om de bediening van de sacramenten, maar bijvoorbeeld ook om het bevestigen van ambtsdragers en het leiden van trouwdiensten.
De synode spreekt zich op 20 april uit over een aanpassing van de bestaande regeling, zoals het GCKO die nu voorstelt, en kan daarmee de beoogde verruiming van de bevoegdheden van kerkelijk werkers vastleggen.
Voorbede
Het moderamen (dagelijks bestuur) van de synode deed vrijdag op de website van de PKN een oproep tot voorbede voor de komende vergadering. Op de agenda staat ook update over de nota ”Als pelgrims onderweg met Joden en Palestijnse christenen” , een gesprek over het thema ”heil” en gesprek met de Protestantse Theologische Universiteit (PThU). Daarnaast worden een nieuwe preses (voorzitter) en assessor III voor het moderamen benoemd. „Dat vraagt wijsheid en inzicht, waarbij we telkens ook bidden om de leiding en het licht van Gods Geest”, zegt preses ds. M.C. (Marco) Batenburg.