De eigenaar van het autotransportschip Fremantle Highway, dat voor de Nederlandse kust door brand beschadigde, heeft bot gevangen in een kort geding tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De kortgedingrechter verwijst de zaak van het bedrijf Koole tegen de Inspectie namelijk door naar de bestuursrechter.
De ILT geeft geen toestemming aan Koole om de Fremantle Highway naar China te transporteren voor reparatie en verkoop aan een Chinese scheepswerf. De toezichthouder beschouwt het beschadigde vrachtschip namelijk als afvalstof. Dat betekent volgens internationale wet- en regelgeving dat het vaartuig niet naar bepaalde landen mag worden vervoerd, waaronder China.
Koole vindt dat het schip geen afvalstof is. Het bedrijf stelt dat het in prima conditie is en gerepareerd kan worden. Het is kapitaalvernietiging als het schip gesloopt moet worden, aldus Koole. Het bedrijf uit Vijfhuizen wilde via het kort geding alsnog bereiken dat het schip met een speciaal transportvaartuig naar China kan worden vervoerd. Er is al een deal met een Chinese werf voor een verkoop.
In juli vorig jaar brak brand uit aan boord van het 200 meter lange schip toen het op zee ten noorden van Ameland was. Er viel een dode en meerdere mensen raakten gewond. De Fremantle Highway vervoerde ruim 3700 auto’s, waaronder bijna vijfhonderd elektrische. Koole kocht in oktober het schip van de Japanse eigenaar en het ligt nu in de Botlek bij scheepswerf Damen. Het bedrijf heeft de autowrakken al van boord gehaald.
De ILT vindt dat er eerst een zogeheten kennisgevingsprocedure op basis van Europese regels wordt gedaan, met een dossier met noodzakelijke informatie over het schip. De kortgedingrechter vindt dat dit de juiste weg is voor een goede beoordeling over de staat van de Fremantle Highway. Als de ILT erbij blijft dat het schip een afvalstof is dan kan Koole bezwaar aantekenen en in beroep gaan bij de bestuursrechter.
Die rechter zou namelijk het beste op basis van een volledig dossier duidelijkheid kunnen geven of de Fremantle Highway wel of niet een afvalstof is. Bij de kortgedingrechter is Koole dus aan het „verkeerde adres”, aldus een verklaring van de rechtbank in Den Haag.
Financieel directeur Jurgen Treffers van Koole laat in een reactie weten „onder protest” die kennisgevingsprocedure in te gaan.