Buitenland
Pesterijen motief voor dodelijke schietpartij op school Finland

De 12-jarige jongen die in Finland drie leeftijdsgenoten op school neerschoot, werd gepest. Dit was zijn motief voor het geweld, dat één slachtoffer het leven kostte, meldt de Finse politie.

„De verdachte heeft tijdens verhoren verklaard dat hij het doelwit was van pesterijen en deze informatie is ook bevestigd in het vooronderzoek van de politie”, staat in een politieverklaring. De verdachte zit sinds begin dit jaar op de school Viertola in Vantaa, een stad naast de hoofdstad Helsinki. Hij sloeg na de schietpartij van dinsdag op de vlucht en werd binnen een uur in een nabijgelegen wijk gevonden door de politie.

De jongen schoot op meerdere klasgenoten. Een jongen overleed ter plaatse. Twee meisjes zijn met „zeer ernstige” verwondingen naar het ziekenhuis gebracht en worden daar nog steeds behandeld. Uit het vooronderzoek komt ook naar voren dat de jongen na de schietpartij andere scholieren met het vuurwapen heeft bedreigd. Die kinderen waren onderweg naar een school in Helsinki. Dit wordt nog verder onderzocht.

De jongen had het vuurwapen bij zich toen hij door de politie werd opgepakt. Het handvuurwapen is eigendom van een naast familielid. Die persoon had een wapenvergunning en wordt in een apart onderzoek onderzocht, meldt de politie woensdag.

Dinsdag werd al bekend dat de jongen een bekentenis had afgelegd. Maar omdat hij pas 12 jaar is, kan hij niet strafrechtelijk verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden. De politie meldt dat de jongen inmiddels is overgedragen aan de sociale diensten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer