PolitiekPolitiek
Kamer eist weer beperking toezicht op informeel onderwijs

De Tweede Kamer heeft opnieuw een motie aangenomen om het toezicht op informeel onderwijs te beperken tot situaties van radicalisering en strijdigheid met de rechtsorde.

Mariëlle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs . beeld ANP, Phil Nijhuis
Mariëlle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs . beeld ANP, Phil Nijhuis

Dinsdag bleek tijdens de stemmingen dat de fracties van PVV, NSC, BBB en JA21 een motie van SGP, CDA en ChristenUnie steunden om de reikwijdte van de toekomstige wet over toezicht op informeel onderwijs fors in te perken. Minister Mariëlle Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs wil het toezicht op informeel onderwijs van toepassing verklaren op alle vormen van informeel onderwijs. Dus niet alleen op radicale weekendscholen van moslims, maar ook op kerkelijk jeugdwerk en scouting.

De Tweede Kamer nam eerder dit jaar ook al een motie van SGP-Kamerlid Chris Stoffer aan om het toezicht op informeel onderwijs „enkel en alleen te richten op broedplaatsen van radicalisering en strijdigheid met de democratische rechtsorde”. De fractie van GroenLinks-PvdA hielp deze motie aan een meerderheid, maar kort daarna liet de fractie weten dat de voorstem een vergissing was. Minister Paul besloot daarop de motie niet uit te voeren omdat er geen Kamermeerderheid meer voor was.

Stoffer diende de motie vorige week opnieuw in. Omdat nu de fractie van NSC voor de motie stemde, is er toch een Kamermeerderheid voor.

De motie draagt minister Paul verder op om te (laten) onderzoeken in hoeverre voor het bestrijden van haat, geweld en discriminatie in het informeel onderwijs een aanvulling van het strafrecht nodig is. Enkele weken geleden stuurde de bewindsvrouw een brief naar de Tweede Kamer waarin ze schreef dat het strafrecht onvoldoende mogelijkheden biedt om eventuele misstanden bij het informeel onderwijs aan te pakken. De Kamer neemt die conclusie dus niet zomaar over. Minister Paul moet nu in een brief aan de Tweede Kamer laten weten op welke manier zij de motie gaat uitvoeren.

Onderwijsinspectie

De Tweede Kamer eist verder van minister Paul dat zij in een brief aan de Onderwijsinspectie vraagt hoe die staat tegenover controles op het informeel onderwijs. ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder diende daarover een motie in. Hij kreeg daarvoor steun van PVV, NSC, BBB, SP, CDA, SGP, DENK, FVD en JA21. Het is een publiek geheim dat de Onderwijsinspectie niets voelt voor deze uitbreiding van haar taak. Minister Paul had aanvaarding van deze motie afgeraden.

De Kamer aanvaardde ook een motie van D66 en VVD om in kaart de brengen hoeveel onvrije buitenlandse mogendheden weekend- en avondscholen bekostigen en welk lesmateriaal daarbij wordt gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer