Binnenland
Groninger Bodem Beweging: uitstel dieptepunt Nederlandse politiek

Een dieptepunt in de Nederlandse politiek. Dat is de reactie van de woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging (GBB) op het bericht dat de Eerste Kamer de behandeling van het wetsvoorstel over de definitieve sluiting van het Groninger gasveld uitstelt. De woordvoerder van de belangenbehartiger voor bewoners met schade door de gaswinning zegt „ongelofelijk kwaad” te zijn.

Het uitstel komt er omdat een meerderheid van de senatoren er niet helemaal van overtuigd is dat de leveringszekerheid voldoende is gegarandeerd. Volgens de woordvoerder van de GBB moet de gaskraan zo snel mogelijk definitief dicht. „Dat is het enige juiste om te doen. Gaswinning in Groningen is onveilig en heeft de afgelopen jaren vele duizenden levens al op z’n kop gezet.”

De woordvoerder geeft verder aan dat de „snoeiharde” conclusies van de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen duidelijk waren. „Leveringszekerheid is als rookgordijn gebruikt om gas te winnen”, zegt ze. „Dat na deze constatering precies hetzelfde gebeurt als voorheen, namelijk het argument leveringszekerheid wordt weer als excuus gebruikt om de stemming in de Eerste Kamer uit te stellen, maakt me ongelofelijk kwaad. Deze actie laat zien dat een aantal Eerste Kamerleden absoluut geen gevoel hebben voor wat er in de werkelijkheid gaande is.”

Hoe dit uiteindelijk gaat uitpakken, is volgens de woordvoerder nog onduidelijk. „Een ding is zeker: dit doet het kleine beetje vertrouwen dat Groningers nog hebben absoluut geen goed. We voelen ons geschoffeerd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer