Kerk & religieArcheologische opgraving
Tunnelcomplex uit tijd Joodse opstanden opgegraven in Galilea

De Israëlische Oudheidkundige Dienst heeft een uitgebreid tunnelstelsel opgegraven bij kibboets Huqoq in Galilea, Noord-Israël. Het schuilcomplex dateert uit de tijd van de Joodse opstanden tegen de Romeinen in de jaren 66-70 en 132-135 na Christus.

Alfred Muller
2 April 2024 19:52
Opgegraven tunnelcomplex in Galilea. beeld Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst
Opgegraven tunnelcomplex in Galilea. beeld Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst

Dat heeft de dienst onlangs bekendgemaakt.

Het betreft het meest uitgebreide schuilcomplex dat tot nu toe in Galilea is ontdekt.

Archeologen ontdekten dat de Joodse bevolking in Huqoq een ondergronds waterreservoir gebruikte om een schuilplaats aan te leggen. Ze braken een van de muren van de waterput open en groeven tunnels die naar acht schuilruimtes leidden. De onderaardse gangen hadden hoeken van 90 graden. Op deze wijze zouden de zwaarbewapende Romeinse soldaten zich moeilijk kunnen voortbewegen als ze de rebellen op de hielen zaten. De onderzoekers vonden ook honderden schalen van klei en glas. Verder kwam een ring voor een edelsteen aan het licht. De steen zelf bleek verdwenen.

Onderzoekshoofd Uri Berger. beeld Yinon Shivtiel

Huqoq bevindt zich 5 kilometer ten oosten van Kapernaüm en 4,5 kilometer ten noorden vanMagdala(Migdal), waar Maria van Magdala (Magdalena) vandaan kwam. Dit Joodse dorpje lag dus in het gebied waar Jezus woonde. De ruïnes beslaan een oppervlakte van 2,5 hectare.

Huqoq bevond zich in de buurt van een bron en een handelsroute. Het land rondom het dorp was vruchtbaar en werd volgens rabbijnen voor de verbouw van mosterdplanten gebruikt.

De Jeruzalemse en Babylonische Talmoeds vermelden dat rabbijn Pinhas en rabbijn Hizkia uit de derde en vierde eeuw in het gebied van Huqoq woonden.  De archeoloog prof. Jodi Magness van de Universiteit van Noord-Carolina groef in 2011 al een synagoge bij Huqoq op met mozaïeken uit de Byzantijnse tijd (324-640). Daaruit blijkt het bloeiende Joodse leven in dit gebied.

Prof. Yinon Shivtiel. beeld prof. Yinon Shivtiel

De onderzoekshoofden Uri Berger van de Israëlische Oudheidkundige Dienst en prof. Yinon Shivtiel van het Zefat Academic College zeggen dat het tunnelstelsel een blik werpt op een moeilijke periode voor de Joodse bevolking. „Het verhaal van deze plek is echter ook een optimistisch verhaal van een oude Joodse stad die erin slaagde historische beproevingen te overleven.”

Ze voegen eraan toe dat de bewoners hun vrijheid hadden verloren. Na vele harde jaren van opstanden stichtten ze een bloeiend dorp, met een van de meest indrukwekkende synagogen in de omgeving.

De ontdekking van het onderduikcomplex kan mogelijk nieuwe informatie opleveren voor wetenschappers die zich bezighouden met de vraag of de opstand van Bar Kochba Galilea bereikte of tot Judea en Centraal Israël beperkt bleef.

Mogelijk werd een deel van het complex gebruikt tijdens de Eerste Opstand (66-70) tegen de Romeinen. Het is niet zeker of de bewoners het complex tijdens de Tweede Opstand van Bar Kochba (132-135) opnieuw nodig hadden om zich te verbergen en te ontsnappen. Berger en Shivtiel hopen dat verder onderzoek meer duidelijkheid zal geven.

Het tunnelstelsel werpt een blik op een moeilijke periode voor de Joodse bevolking, maar heeft ook iets optimistisch

Aan de opgraving van het oude Huqoq door de Israëlische Oudheidkundige Dienst hielpen honderden scholieren, studenten, soldaten en vrijwilligers mee.

Aan de opgraving door de Israëlische Oudheidkundige Dienst werken honderden scholieren, studenten, soldaten en vrijwilligers mee. beeld Emil Aladjem, Israëlische Oudheidkundige Dienst

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer