Binnenland
Schade door stroompiek Oude Pekela ruim 162.000 euro

Het schadebedrag door de spanningspiek eind januari in Oude Pekela is opgelopen tot ruim 162.000 euro. De gemeente Pekela meldt dat er 115 schadegevallen bekend zijn en dat volgens netbeheerder Enexis alle gedupeerden zijn geholpen bij het vinden van een oplossing.

Half februari meldde Enexis nog dat de mensen in het Groningse dorp ongeveer 140.000 euro schade hebben geleden, nadat op vrijdag 26 januari zo’n 250 woningen getroffen werden door een stroompiek van 400 volt. Dat is veel hoger dan de normale netspanning, waardoor huishoudelijke apparaten doorbrandden, zoals verwarmingsinstallaties.

Koperdiefstal in een transformatorhuis veroorzaakte de ongebruikelijk hoge spanning. Het politieonderzoek loopt nog, er is nog niemand aangehouden.

Burgemeester Jaap Kuin is tevreden over hoe Enexis heeft gehandeld. „In het allereerste begin liep het vrij stroef, maar gaandeweg het proces hebben wij een prima verstandhouding gekregen. Enexis heeft gezegd dat de Pekelders over het algemeen tevreden zijn over de hulp dus ga ik daar ook van uit”, zegt hij.

Volgens de gemeente heeft Enexis meerdere maatregelen genomen om te voorkomen dat een dergelijke stroompiek zich nog een keer voordoet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer