Kerk & religieBijzondere Noden
Bijzondere Noden GG haalt 8,5 miljoen euro op in 2023

Het deputaatschap tot hulpverlening in Bijzondere Noden van de Gereformeerde Gemeenten haalde vorig jaar 8,5 miljoen euro op, een miljoen meer dan in 2022.

Hulpverleners in de Libische stad Derna na de overstromingen van 10 september 2019. beeld AFP, Mahmud Turkia
Hulpverleners in de Libische stad Derna na de overstromingen van 10 september 2019. beeld AFP, Mahmud Turkia

Dat schrijft het deputaatschap in het jaarverslag over 2023. De precieze inkomsten bedroegen 8.483.219 euro. Dat is 11 procent meer dan in 2022. De bestedingen aan de doelstelling –7,1 miljoen– lagen in 2023 een stuk hoger dan de begrote 5,3 miljoen.

De stijging van inkomsten en bestedingen komt vooral door de natuurrampen in Turkije en Syrië, Libië en Marokko, zegt bureaumanager Jan Drost –die binnenkort afscheid neemt– in een toelichting. „We zien dat gemeenten erg betrokken zijn om bij dergelijke noden te collecteren. Daar komt bij dat een groot aantal gemeenten ervoor kiest om een specifiek project langdurig te steunen.”

Naast noodhulp in getroffen gebieden, zoals Turkije, Bangladesh, Oekraïne en Gaza, verleende Bijzondere Noden structurele hulp in onder andere Malawi, Pakistan, Cuba en Oost-Europese landen. Ook richt het deputaatschap zich op ondersteuning van vervolgde christenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer