Binnenland
Informateurs willen lang regeerakkoord dit keer écht voorkomen

Er zijn genoeg coalities geweest die zich vergeefs hadden voorgenomen om een kort regeerakkoord op hoofdlijnen te schrijven, erkent informateur Elbert Dijkgraaf. Maar samen met mede-informateur Richard van Zwol wil hij voorkomen dat er straks toch weer een ellenlang akkoord ligt. Het proces is er „heel specifiek op gericht” om wel tot een beknopt programma op hoofdlijnen te komen.

„Aan ons de opdracht om dat deze keer wel te doen. Dat is ook ons grote voornemen”, zei Dijkgraaf na een eerste gesprek met de vier partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Hij heeft die boodschap ook aan hen overgebracht. „Als je het op hoofdlijnen wil, dan betekent dat wel dat je het ook moet doen.”

Ook met een kort akkoord kunnen de vier partijen er mogelijk voor zorgen dat er „doorbraken” worden bereikt „waar burgers echt op zitten te wachten”, verwachten de informateurs.

Zorgen dat de verstandhouding tussen de vier partijen te slecht is om tot een akkoord te komen, hebben de informateurs overigens niet. En goede chemie is ook heus niet altijd een voorwaarde, stelt Van Zwol. „We kunnen nog wel eens in de recente parlementaire geschiedenis duiken van kabinetten die tot stand zijn gekomen met niet al te veel chemie”, aldus de grijnzende CDA’er.

Zijn eerste indruk is bovendien dat de partijen goed en „in productieve sfeer” met elkaar omgaan, bleek uit het eerste overleg op donderdag. „Het was geen ‘love fest’, zeg maar. Maar daar zitten ze ook niet voor aan tafel”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer