Binnenland
Lagere overheden willen snel meepraten over hoofdlijnenakkoord

Gemeenten, provincies en waterschappen willen zo snel mogelijk meepraten over het hoofdlijnenakkoord waaraan de onderhandelende partijen PVV, NSC, VVD en BBB werken. De belangenorganisaties IPO, VNG en Unie van Waterschappen vinden het van groot belang dat zij tijdig betrokken worden, omdat ze „onmisbaar zijn voor het aanpakken van grote maatschappelijke opgaven in Nederland”.

Oud-informateur Kim Putters adviseerde de onderhandelende partijen afgelopen week om de zogeheten decentrale overheden te betrekken bij de uitwerking van een hoofdlijnenakkoord. Sharon Dijksma (voorzitter Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG) denkt dat de route van de onderhandelende partijen in politiek Den Haag kansen biedt. „Er kan meer ruimte ontstaan om hoofdlijnen in deelakkoorden of afspraken uit te werken, waarbij gemeenten, provincies, waterschappen, bedrijven, uitvoeringsorganisaties en maatschappelijke organisaties betrokken zijn.”

Jaap Smit (voorzitter Interprovinciaal Overleg IPO) en Rogier van der Sande (voorzitter Unie Waterschappen) wijzen erop dat de drie organisaties hun gebieden het beste kennen en slimme keuzes kunnen maken, bijvoorbeeld op het vlak van woningbouw, landelijk gebied en energie. „Benut dat, want decentrale overheden zijn onmisbaar in de uitvoering”, aldus Smit donderdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer