Binnenland
Rotterdam wijst hoogste vuurtoren aan als monument

Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders heeft een in onbruik geraakte vuurtoren op de Maasvlakte in het havengebied aangewezen als gemeentelijk monument. De 64 meter hoge vuurtoren is niet alleen de jongste, maar ook de hoogste vuurtoren van Nederland.

Het licht in de vuurtoren werd in 1974 aangezet en in 2008 gedoofd. Dit omdat door de aanleg van de Tweede Maasvlakte de toren midden in het havengebied kwam te staan en daardoor de functie verloor. B en W van Rotterdam beschouwen het bouwsel als een „belangrijk baken” binnen het havengebied door zijn cultuurhistorische en architectonische waarde. „Het kustlicht vertelt als het ware het verhaal van de ontwikkeling van de haven”, aldus het stadsbestuur. De achthoekige vuurtoren, ontworpen door ir. W. Colenbrander staat ook wel bekend als kustlicht.

„De meeste mensen denken bij monumenten aan gebouwen, maar ook een vuurtoren kan een monument zijn”, zegt wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) over de aanwijzing. „Dat benadrukt nog maar weer eens hoe veelzijdig monumenten kunnen zijn in al hun verscheidenheid en soorten. Ik ben blij dat deze vuurtoren de monumentale status krijgt die hij verdient.”

Rijkswaterstaat heeft het eigendom van het kustlicht al overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf. Dat kijkt samen met Rotterdam hoe het gemeentelijk monument in de toekomst een nieuwe bestemming kan krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer