Binnenland
Door CU weggestuurd Fries Statenlid Jonker voelde zich ‘vogelvrij’

Het Friese Statenlid Margreet Jonker voelde zich „vogelvrij” nadat haar integriteit door haar toenmalige partij ChristenUnie in twijfel werd getrokken. Bij haar terugkeer in de Friese Staten als onafhankelijk Statenlid riep ze alle partijen op om de volksvertegenwoordigers beter te steunen.

„Een jaar geleden was ik druk bezig met het bestuursakkoord. Ik kon me toen niet voorstellen dat ik twee maanden later op een zijspoor zou komen en dat mijn integriteit in twijfel werd getrokken”, zei Jonker. „Ik had nooit gedacht dat ik zo vogelvrij en ongesteund kon zijn. Als ik dat had geweten, had ik me nooit verkiesbaar gesteld.”

Jonker werd vorig jaar eerst geschorst, daarna uit de fractie gezet en eerder deze maand uit de ChristenUnie gezet door het landelijke partijbestuur. De precieze reden daarvoor hebben Jonker en de partij nooit willen vrijgeven, maar het had te maken met een klacht die bij het provinciale partijbestuur was ingediend tegen haar partner. Het betrof een zaak in haar privéleven, maar de partij vond de manier waarop Jonker ermee was omgegaan genoeg reden om haar uit de partij te zetten.

„Die twijfel aan mijn integriteit is de reden dat ik hier weer sta”, aldus Jonker in de Staten. „Ik ben namelijk nog steeds dezelfde Margreet.”

De coalitie is met het vertrek van Jonker een zetel kwijtgeraakt, maar het Statenlid zei dat ze nog steeds achter het bestuursakkoord staat. Jonker stelde dat toen nog namens de ChristenUnie mede op. „Ik wil daaraan blijven meewerken en ik hoop dat dit ook kan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer