Binnenland
Houten komt alsnog met opvang asielzoekers en woningzoekenden

De gemeente Houten komt alsnog met een plan om asielzoekers en woningzoekenden samen op één locatie op te vangen. Houten had dat in oktober ook aangekondigd. Een maand later trok de gemeente het plan echter in omdat er „zorgen en vragen” waren over de opvang van asielzoekers. Volgens de gemeente leidde „niet zozeer het aantal asielzoekers, maar vooral het feit dát er asielzoekers komen” tot onrust.

Houten zegt dat het voorstel nu opnieuw wordt ingediend „na zorgvuldige afweging van alle inbreng”, maar inhoudelijk is er niets veranderd. De gemeente wil een ’hub’ laten bouwen in een weiland aan de oostkant van de plaats. Ook vorig jaar wilde Houten er 175 asielzoekers huisvesten en 150 inwoners die een woning zoeken. Ook moesten toen, net als nu, de voedselbank en twee andere maatschappelijke organisaties er een plek krijgen.

Het is de bedoeling dat het complex vijftien jaar lang beschikbaar is. Door de verhuizing van de drie maatschappelijke organisaties komen hun huidige locaties beschikbaar voor woningbouw, aldus de gemeente.

Op grond van de spreidingswet is Houten verplicht om minimaal 344 asielzoekers op te vangen, onder wie 29 minderjarigen zonder begeleiding. Het huidige voorstel zorgt voor een deel van die opvang, maar voor de resterende plekken moeten „ook andere locaties gevonden worden”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer