Binnenland
Test met ganzenbeheer op Ameland en Terschelling tegen overlast

De provincie Friesland gaat tot 2027 onderzoek doen naar ganzenbeheer op Ameland en Terschelling. Beide eilanden hebben last van grote groepen grauwe ganzen. De eilanden hebben de provincie om hulp gevraagd.

De provincie gaat ganzen afschieten en eieren weghalen in een aantal aangewezen gebieden. In andere gebieden wordt dan niets gedaan, om te kijken wat het effect van de maatregelen is en of de schade wordt teruggebracht.

Het plan kost tot en met 2027 170.000 euro, zei gedeputeerde Matthijs de Vries (natuur, ChristenUnie). Onder meer landbouworganisaties zoals LTO en meerdere natuurorganisaties werken mee aan het onderzoek.

Hoeveel ganzen op de eilanden zitten, kon De Vries niet zeggen. „Dat verschilt van dag tot dag, maar het zijn er heel veel.”

Woensdag staat het provinciale ganzenbeleid ter discussie in Provinciale Staten. „Maar dit onderzoek is extra, dat is geen onderdeel van wat we morgen bespreken”, aldus De Vries. Woensdag worden plannen besproken om ganzen sneller af te schieten of weg te jagen, in de hoop zo de schade aan landbouwgrond te verminderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer