Binnenland
Experts bij formatie betrekken noodzaak, stelt VluchtelingenWerk

VluchtelingenWerk vindt het van groot belang dat deskundigen, uitvoeringsinstanties en maatschappelijke organisaties bij de formatie worden betrokken op het gebied van migratie. Wel verwacht de hulporganisatie dat dat „confronterende” gesprekken gaat opleveren, door de plannen die PVV, VVD, NSC en BBB voor het migratiebeleid hebben.

Oud-informateur Kim Putters adviseert PVV, VVD, NSC en BBB in zijn donderdag gepresenteerde eindverslag verder te gaan praten over een ‘programkabinet’, waarin de partijen op hoofdlijnen een akkoord sluiten. In zijn verslag gaf onder anderen Putters aan dat andere overheden, bedrijven en uitvoeringsorganisaties ook hun inbreng kunnen hebben bij dit proces.

„Gezien de plannen die de formerende partijen op het gebied van migratie hebben, verwachten we dat het betrekken van deskundigen en uitvoeringsorganisaties zowel confronterend als noodzakelijk zal zijn”, stelt VluchtelingenWerk. De vier partijen aan de onderhandelingstafel hebben eerder aangegeven de migratie verder te willen inperken, maar de meningen over hoe dat zou moeten gebeuren lopen uiteen.

„We zien asielambities bij de politieke partijen die nu aan tafel zitten die niet stroken met de wens van uitvoerbaarheid of juridische houdbaarheid”, aldus VluchtelingenWerk. „Deze schijnoplossingen zijn zowel schadelijk voor asielzoekers als voor het vertrouwen in de politiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer