Binnenland
Bedrijven Chemelot vinden vergunning afvalwaterlozing te streng

Meerdere bedrijven van industrieterrein Chemelot in Geleen stonden donderdag in de rechtbank tegenover het waterschap Limburg. De bedrijven vinden de vergunning die het waterschap afgaf voor het lozen van vervuilend afvalwater in een zijtak van de Maas te streng.

Chemelot is een chemisch industrieterrein, waar onder meer kunstmest en andere kunststoffen worden geproduceerd. Daarbij komen afvalstoffen vrij. Het afvalwater wordt gezuiverd op het terrein zelf, waarna het wordt geloosd in de Ur, een zijtak van de Maas. Het water in de Maas dient als drinkwater voor 7 miljoen mensen in het gebied. Drinkwaterbedrijven zuiveren het rivierwater zodat het geschikt is om te drinken.

De vergunning van het waterschap voor het lozen van afvalstoffen door Chemelot stamt uit 2020 en is volgens zowel het waterschap als het industrieterrein uniek, onder meer omdat er zoveel details in staan. Zo staat elke stof die mag worden geloosd apart genoemd, terwijl volgens het waterschap in andere vergunningen alleen stofgroepen staan.

Hoewel Chemelot meewerkte aan de vergunning en zelf de ambitie heeft om in 2050 volledig duurzaam te produceren, vinden bedrijven op het terrein delen van de tekst te streng. Zo wil het waterschap dat twee nieuwe fabrieken vanaf 2026 zorgen dat er geen chemicaliën meer vrijkomen uit koelinstallaties. Bestaande fabrieken moeten bovendien onderzoek doen naar het compleet uitbannen van het gebruik van chemie bij het koelen. De bedrijven op Chemelot zeggen dat die eisen technisch niet haalbaar zijn. Zij willen dat de deadline van 2026 uit de voorschriften wordt gehaald. De rechtbank probeerde de partijen donderdag te bewegen om over deze en de andere punten die voorlagen onderling afspraken te maken, maar dat lukt niet. Een uitspraak volgt eind april.

De vergunning van het waterschap voor het lozen is ook volgens de vereniging van drinkwaterbedrijven RIWA-Maas „voor zover bekend” uniek. Drinkwaterbedrijven waren zelf betrokken bij het opstellen ervan, zegt directeur Maarten van der Ploeg van RIWA-Maas. Volgens hem is de hoge mate van transparantie van de vergunning - het feit dat Chemelot bekend moet maken wat het precies loost - belangrijk om uiteindelijk te stoppen met het lozen van afvalwater in een rivier als de Maas. „Ideologisch zeg ik: afvalwater moet niet in de rivier geloosd worden. Maar dat is niet waar we nu zijn. Wil je daar komen dan moet je weten wat erin zit.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer