Binnenland
Uitzendbranche: huur geen derdelanders in via achterdeur

Huur geen derdelanders in via de controversiële A1-verklaring, waardoor de arbeidsmigrant in een ander EU-land verzekerd is. Die oproep doet Jurriën Koops, directeur van koepelorganisatie Algemene Bond Uitzendondernemingen in reactie op een woensdag verschenen rapport waarin staat dat gedetacheerde arbeidsmigranten uiterst kwetsbaar zijn voor uitbuiting.

Met een A1-verklaring kan een arbeidsmigrant van bijvoorbeeld buiten de EU via een ander land in Nederland werken. Maar premies betaalt de inhuurder dan wel in het andere EU-land, wat vaak goedkoper is dan premies in Nederland betalen. Dit kan tot oneerlijke concurrentie leiden. Bovendien zijn deze arbeidsmigranten erg afhankelijk van hun werkgever, die ook een verblijfsvergunning regelt.

ABU heeft zelfs geprobeerd om gebruik van de A1-verklaring voor leden te verbieden, maar dat mocht van de markttoezichthouder niet.

Koops voegt er overigens ook aan toe dat „de voordeur voor derdelanders nagenoeg dicht” zit. Terwijl werknemers van buiten de EU door het tekort aan handen volgens hem wel nodig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer