Binnenland
Kabinet stuurt waarschijnlijk nog tweede marineschip naar Rode Zee

Naast Zr. Ms. Tromp gaat er waarschijnlijk nog een tweede Nederlands marineschip naar de Rode Zee om daar de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van de Houthi’s uit Jemen. Het gaat om het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman, zei demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie vrijdag na de ministerraad.

In de ministerraad is gesproken over een bijdrage van de Karel Doorman aan de EU-missie Aspides in de Rode Zee. Daar moeten nog „de laatste details” van worden geregeld, zei Ollongren. De Doorman zal ingezet worden om andere schepen van de EU-missie bij te staan.

De Tromp gaat een maand lang deelnemen aan de door de Amerikanen geleide missie Prosperity Guardian. Het schip vertrekt zaterdag voor een half jaar durende wereldreis uit Den Helder en moet eind maart in de Rode Zee aan de slag gaan. Het luchtverdedigings- en commandofregat zal alleen verdedigend optreden, benadrukte Ollongren. Het schip zal volgens haar geen doelen op land in Jemen gaan bestoken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer