Boeren vragen politiek om beleid dat haalbaar is voor boerenerf
Het landbouwbeleid moet „terug naar de tekentafel” om het haalbaar te maken voor de praktijk van het boerenerf. Dat is de boodschap die land- en tuinbouworganisatie LTO donderdagavond probeerde over te brengen aan de Nederlandse politiek. Op een boerencongres in Nijkerk kwamen honderden LTO-leden bijeen om hierover het gesprek aan te gaan met Tweede Kamerleden.
Volgens de boeren stapelen de nieuwe regels zich op. „NV-gebieden, bufferstroken, kalenderlandbouw, het verlies van derogatie. De inkt van een maatregel is nog niet opgedroogd of er wordt weer een nieuwe aan toegevoegd”, staat in een manifest dat de lobbyclub speciaal voor deze avond maakte.
LTO heeft enkele eisen opgesteld waaraan het landbouwbeleid van een nieuw kabinet zou moeten voldoen. Belangrijk voor de boeren is dat er straks bij het maken van nieuwe maatregelen standaard een zogeheten verdienvermogen-toets plaatsvindt waarbij de overheid eerst doorrekent wat elke nieuwe stap precies op bedrijfsniveau zou betekenen. Ook wil LTO dat voedselzekerheid een centrale pijler wordt van een Europese landbouwvisie.
In de loop van de avond benadrukten tal van boeren, met soms emotionele betogen, dat het beleid van de overheid grote financiële gevolgen voor hen heeft. „Er moet nu iets aan worden gedaan”, zo klonk het. Ook waren er sprekers die de noodzaak van bepaalde maatregelen, of de rechtvaardigheid daarvan, ter discussie stelden.
LTO-directeur Hans Van den Heuvel merkte op dat in Den Haag eigenlijk „een codenaam Mozart” nodig is om de land- en tuinbouw voor Nederland te behouden. Daarbij verwees hij naar de deze week uitgelekte inspanningen om chipmachinemaker ASML te behouden, onder de codenaam Beethoven.
Aanwezige Kamerleden reageerden met opmerkingen dat ze de eisen van de boeren begrijpen. Vooral BBB-leider Caroline van der Plas greep de kans aan om dit te benadrukken. „Dit is volledig in lijn met wat de BBB eigenlijk ook vindt en ziet.” Van der Plas was maar kort aanwezig. Ze liet zich voor een deel van het programma vervangen door fractielid Cor Pierik.
Sommige politici lieten ook andere geluiden horen. Laura Bromet van GroenLinks-PvdA wees op het Klimaatakkoord van Parijs. „Daar zou ook de agrarische sector mee aan de slag moeten.” Uitspraken van haar leverden in de loop van de avond ook boegeroep op in de zaal. Bromet zei wel dat de overheid boeren met maatregelen zou moeten helpen om doelstellingen te kunnen halen. „Simpele oplossingen bestaan niet”, moest ze ook erkennen.