BuitenlandVerkiezingen VS
Trump en Biden winnen overtuigend op Super Tuesday

Weinig Amerikanen lopen warm voor een nieuwe tweestrijd tussen de Democraat Joe Biden en de Republikein Donald Trump. Toch lijkt na Super Tuesday een treffen tussen de twee onvermijdelijk. Beiden boekten opnieuw ruime overwinningen.

Donald Trump in Richmond, Virginia. beeld EPA, JIM LO SCALZO
Donald Trump in Richmond, Virginia. beeld EPA, JIM LO SCALZO

In de Amerikaanse voorverkiezingscampagnes is Super Tuesday een belangrijk moment. Op deze dinsdag kiest traditioneel een groot aantal staten wie de partijkandidaten van de Republikeinen en Democraten bij de algemene verkiezingen in november worden. Dit jaar kon er onder meer gestemd worden in grote staten als California, Texas en North Carolina. Vaak –en 2024 lijkt daarop geen uitzondering– zijn de voorverkiezingen na Super Tuesday beslist.

Bij de Democraten was er op voorhand al geen twijfel wie de voorverkiezingen zou winnen. Ondanks Joe Biden’s lage populariteit durfde geen enkele serieuze Democraat het tegen hem op te nemen. De zittend president won vannacht in de meeste staten met zo’n 80 tot 90 procent van de stemmen. Alleen in het overzeese gebied Amerikaans-Samoa verloor Biden de voorverkiezingen aan een onbekende kandidaat. Jason Palmer haalde daar 51 stemmen tegenover 40 voor de huidige president.

De campagne van Biden toonde zich vannacht echter tevreden met de overwinningen in veertien staten. „Dit moment geeft onze campagne energie”, schreef vicepresident Kamala Harris in een verklaring.

Ook binnen de Republikeinse Partij was op voorhand duidelijk dat Trump de grote kanshebber was om op Super Tuesday de meeste stemmen te vergaren. Trump had tot nu toe haast alle voorverkiezingen gewonnen van zijn enig overgebleven tegenstander Nikki Haley. Vannacht zette deze trend zich voort. Trump won ruim in vrijwel alle staten waar gestemd werd. Alleen in de liberale staat Vermont wist Haley ternauwernood een overwinning te boeken.

In zijn overwinningsspeech stelde Trump dat de Republikeinse Partij zich snel achter hem zou verenigen – overigens zonder de naam van Haley nog te noemen. Door vooraanstaande Republikeinen wordt steeds meer druk uitgeoefend op Haley om haar campagne stop te zetten.

In een persverklaring reageerde zij dat „eenheid niet bereikt wordt door simpelweg te claimen dat we verenigd zijn” en dat haar overwinning in Vermont laat zien dat er kiezers zijn die een alternatief zoeken voor Trump. De realiteit is echter dat nog veel meer Republikeinse kiezers zich enkel en alleen achter The Donald willen scharen.

Grote woorden

Nikki Haley. beeld EPA, Adam Davis

Haley is inmiddels vrijwel kansloos om alsnog de partijkandidatuur in de wacht te slepen. In het getrapte systeem van de voorverkiezingen vaardigen alle staten een aantal zogenoemde gedelegeerden af naar het partijcongres in de zomer. Wie de meerderheid van deze gedelegeerden haalt, wint de partijnominatie. Van de benodigde 1215 gedelegeerden heeft Haley er nog maar 62 binnengehaald, terwijl Trump al ruim over de helft is. Bronnen rond de campagne melden dat Haley de komende dagen een besluit zal nemen over het voortzetten van de campagne.

Intussen richten Biden en Trump zich al op de algemene verkiezingen in november. Trump bestempelde de verkiezingsdag op 5 november in zijn toespraak als „de meest belangrijke dag in de geschiedenis van ons land”. Ook Biden gebruikte grote woorden in een persverklaring. „Elke generatie van Amerikanen zal geconfronteerd worden met een moment waarop ze de democratie moeten verdedigen. Dit is ons moment.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verkiezingen VS

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer