BuitenlandVerkiezingen VS
Naam Donald Trump blijft op stembiljet

De naam van Donald Trump blijft staan op stembiljetten voor de (voor)verkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap, besloot het federale hooggerechtshof maandag unaniem.

Donald Trump. beeld AFP Saul Loeb
Donald Trump. beeld AFP Saul Loeb

Opperrechters in Colorado bepaalden in december dat Trump zich had gediskwalificeerd voor het presidentschap door zijn betrokkenheid bij de Capitoolrellen in januari 2021. Die uitspraak was gebaseerd op een zelden gebruikte bepaling in de grondwet die functionarissen die betrokken zijn geweest bij „opstand of rebellie” verbiedt een ambt te bekleden.

Trump wendde zich vervolgens tot het federale hooggerechtshof. Dat bepaalt nu dat de opperrechters in Colorado hem onterecht diskwalificeerden. Deze uitspraak betekent ook dat in staten als Maine en Illinois The Donald gewoon op het stemformulier blijft staan.

De negen opperrechters zeggen dat een individuele staat een presidentskandidaat niet kan diskwalificeren. Anders zou chaos ontstaan. De ene staat zou dan een kandidaat kunnen diskwalificeren, terwijl de andere staat dat juist niet doet. En zo ontstaat een lappendeken.

Opstand

Het federale hooggerechtshof zweeg over de vraag of Trump schuldig is aan opstand. In Colorado spraken een districtsrechtbank en het hooggerechtshof dat oordeel uit. Het hooggerechtshof van die staat zei dat Trumps „acties openlijke, vrijwillige en directe deelname aan de opstand vormden”.

Met de uitspraak van het federale hooggerechtshof is voor Trump een belangrijke horde in de race om de Republikeinse kandidatuur genomen. Dinsdag is het in de Verenigde Staten ”Super Tuesday”, de belangrijkste dag in de voorverkiezingen van de presidentsverkiezingen. In onder meer vijftien staten gaan mensen naar de stembus. De dag wordt gezien als de laatste kans voor Nikki Haley om het partijgenoot Trump nog moeilijk te maken in de race om de nominatie. Veel kans op de Republikeinse nominatie lijkt Haley niet meer te maken.

Het enige obstakel dat Trump nog kan hinderen op weg naar de nominatie voor de Republikeinen wordt gevormd door de verschillende rechtszaken die tegen hem lopen. Een strafrechtelijke veroordeling zou voor hem funest zijn.

Immuniteit

In reactie op de uitspraak van maandag zei Trump „veel respect” te hebben voor het hooggerechtshof. Hij bedankt de rechters „voor hun snelle, ijverige en briljante werk”. Trump zegt te hopen dat de opperrechters snel duidelijkheid geven over de vraag of hij als oud-president strafrechtelijke immuniteit heeft voor vervolging voor zaken die tijdens zijn presidentschap speelden.

Voor de behandeling van de zaak heeft het hof een versneld schema opgesteld. Bespreking van de argumenten volgt eind april. Het vonnis komt waarschijnlijk eind juni.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer