BuitenlandVerkiezingen VS
Trump eist elke cent uit Republikeinse partijkas op

Donald Trump is niet alleen druk met het voeren van campagne in de Amerikaanse staten waar voorverkiezingen worden gehouden, hij spant zich ook in om zijn stempel te zetten op de landelijke organisatie van de Republikeinse partij.

Schoondochter Lara zet zich bovenmatig in voor de verkiezing van Donald Trump. Die heeft haar naar voren geschoven voor een belangrijke post binnen de Republikeinse partij. beeld EPA, Jim Loscalzo
Schoondochter Lara zet zich bovenmatig in voor de verkiezing van Donald Trump. Die heeft haar naar voren geschoven voor een belangrijke post binnen de Republikeinse partij. beeld EPA, Jim Loscalzo

De oud-president neemt het zaterdag bij de voorverkiezingen in South Carolina op tegen Nikki Haley, de laatst overgebleven tegenstander van Trump in de strijd om de Republikeinse nominatie. Moet zij het 
–zoals verwacht– zaterdag in haar thuisstaat tegen hem afleggen, dan sleept ze in haar nederlaag ook Ronna McDaniel, de voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité (RNC) mee.

Trump heeft begin deze maand aangekondigd dat wanneer hij in South Carolina wint, McDaniel kan vertrekken. Zijn verhouding met haar, die jarenlang opperbest was, is danig verzuurd. Belangrijke oorzaak is dat ze er steeds minder in slaagt om voldoende geld voor de partij binnen te halen, iets waarin ze juist in het verleden erg sterk was.

Vechtmachine

Inmiddels heeft Trump twee nieuwe kandidaten voor de leiding van de Republikeinse partij naar voren geschoven: Michael Whatley, de voorzitter van de Republikeinse Partij van North Carolina en zijn schoondochter Lara. Samen zouden zij het voorzitterschap van het RNC moeten gaan waarnemen.


Dat schoondochter Lara, echtgenote van Eric Trump, loyaal is aan The Donald hoeft geen betoog. Zij heeft zich bij voorgaande campagnes van haar schoonvader bovenmatig ingezet voor zijn (her)verkiezing als president.

En ze belooft dat ook nu te doen. Vorige week zei ze, dat wanneer ze medevoorzitter van het RNC wordt, „elke cent naar de nummer één zou gaan. De enige taak van het RNC is te zorgen dat Donald J. Trump tot president van de Verenigde Staten wordt gekozen en dat daarmee het land wordt gered.”

De partijorganisatie moet volgens haar „een niets ontziende, dodelijke vechtmachine” voor de verkiezing van haar schoonpapa worden.

Frauduleus

De andere kandidaat, Whatley, is een zeer trouw bondgenoot van Trump. Hij heeft in de achterliggende drie jaar steeds weer herhaald dat de verkiezingen van 2020 frauduleus zijn verlopen en dat Joe Biden het ambt heeft gestolen.

Trump kondigde verder aan dat hij Chris LaCivita, een senior adviseur van zijn campagne, naar de RNC zou willen overplaatsen. Zijn taak zal zijn toezicht te houden op de operationele activiteiten van het comité.

De benoemingen moeten worden bekrachtigd tijdens een speciale vergadering van het RNC. Onduidelijk is wanneer die precies wordt gehouden.

De uitdaging voor de nieuwe voorzitters zal zijn het verbeteren van de fondsenwerving van de partij. De inkomsten bij de Republikeinen zijn de afgelopen maanden ver achtergebleven bij die van de Democraten. Laatstgenoemden bleken eind vorig jaar bijna drie keer zoveel geld in kas te hebben als de Republikeinen. Die hadden in 2023 het slechtste fondsenwervingsjaar in tien jaar. Met name de donateurs van kleinere bedragen laten het afweten.

Juridische kosten

Critici binnen de partij zijn vooral bezorgd dat de partij-inkomsten gebruikt zullen worden voor het dekken van de juridische kosten die Trump moet betalen voor de verschillende processen waarin hij is verwikkeld. Trumps rivaal Haley waarschuwde begin deze week dat het RNC „het spaarvarken voor persoonlijke rechtszaken van Trump” dreigt te worden.

Whatley maakt er overigens geen geheim van dat veel inkomsten van de partij gebruikt zullen worden voor juridische kwesties. Hij suggereerde deze week dat het waarschijnlijk zal gaan om 75 procent van het totale partijbudget. „Dat zal in de toekomst een vast deel gaan uitmaken van het Republikeinse beleid. Het wordt rechtszaak na rechtszaak.”

Uit cijfers die de Federal Election Commission recent publiceerde blijkt dat in de tweede helft van vorig jaar vanuit het verkiezingsfonds van de partij 30 miljoen is uitgegeven aan juridische kosten van Trump.

> rd.nl/verkiezingenvs

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer