Franse Senaat stemt in met verankering abortus in grondwet
Na een debat van ruim drie uur heeft de Franse Senaat woensdag met ruime meerderheid ingestemd met het wetsvoorstel om abortus in de grondwet te verankeren. Daarmee is voor het Congres, een verzameling van senatoren en parlementariërs, de weg vrij om de wet definitief te bekrachtigen.
Nadat de Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, in januari het wetsvoorstel van de Franse president Emmanuel Macron had aangenomen, was woensdagavond de Senaat aan zet.
Aan de stemming in de Eerste Kamer ging een demonstratie vooraf. Even na 18.00 uur verzamelde zich in Parijs een groep van ongeveer zestig tegenstanders van het voorstel. De deelnemers droegen spandoeken met teksten als ”vrijheid van geweten”en ”vrij om het leven te verdedigen”. Een politiemacht werd opgesteld om te voorkomen dat de groep richting de Senaat zou trekken.
Gewetensclausule
Ondertussen debatteerde de Senaat over het plan van Macron om „het recht van vrouwen om abortus te plegen onomkeerbaar te maken”. Een eerste amendement op het voorstel werd ingediend door Phillipe Bas, parlementariër voor Les Républicains. Hij viel over het gebruik van de term „gegarandeerde vrijheid”. Dat zou het volgens Bas voor gezondheidswerkers onmogelijk maken abortus te weigeren.
De Franse minister van Justitie, Eric Dupond-Moretti, betoogde dat de term „alleen de vrijheid van vrouwen om hun toevlucht te nemen tot vrijwillige zwangerschapsafbreking impliceert”.
Mocht de Senaat het amendement van Bas aannemen, dan zou de tekst van het wetsvoorstel opnieuw door de Nationale Vergadering onderzocht moeten worden. Zover kwam het niet: het amendement werd verworpen met 104 stemmen voor en 214 tegen.
Het tweede amendement kwam van Alain Milon, eveneens parlementariër voor Les Républicains. Hij stelde voor een gewetensclausule aan de wet toe te voegen, zoals in 1975 ook bij de ”Loi Veil” gebeurd is. Milon: „Ik pleit ervoor die wet in zijn geheel over te nemen. Het recht op abortus, maar ook het recht op bescherming van professionals die abortus weigeren, omdat het tegen hun geweten ingaat.”
Opgetogen
Door te stellen dat het „niemands idee zal zijn artsen te verplichten te gaan waar hun geweten dat verbiedt”, probeerde Dupond-Moretti het bezwaar weg te nemen. Met succes: met 85 stemmen voor en 219 tegen werd ook dit amendement verworpen.
Na enkele toespraken door senatoren volgde rond 20 uur de definitieve stemming. Met 267 stemmen voor en 50 stemmen tegen, waaronder 41 van Les Républicains, nam de Senaat het wetsvoorstel aan.
Franse politici verwelkomen de uitslag. „Deze stemming is historisch”, reageerde Dupond-Moretti.
De extreem-linkse parlementariër Mathilde Pinot schreef op X dat „Frankrijk de eerste staat ter wereld zal worden die het recht op abortus garandeert”. Eerder op de avond gaf ze aan dat „de overwinningen in Frankrijk ook overwinningen op andere plaatsen mogelijk maken”.
Ook Macron reageerde opgetogen op X: „Na de Assemblée zet nu de Senaat een beslissende stap die ik verwelkom.”
De laatste horde moet genomen worden door het Congres, die door Macron op 4 maart in Versailles bijeengeroepen wordt. Hoewel daar een drie vijfde meerderheid nodig is, lijkt het onvermijdelijk dat Frankrijk het eerste land wordt dat abortus in zijn Grondwet opneemt.