Binnenland
Tata Steel ‘herkent zorgen’ over omstreden kooksfabriek

Tata Steel Nederland „herkent” de zorgen die omwonenden hebben over een vervuilende kooksfabriek op het terrein voor staalproductie. Een adviesgroep stelde in een woensdag verschenen rapport dat die omstreden Kooks- en Gasfabriek 2 eerder dicht zou moeten om de schadelijke invloed van Tata Steel op de omgeving drastisch te verminderen.

„Wij herkennen de zorgen die in de omgeving leven over onze Kooks- en Gasfabriek 2 (KGF2). De eerste bevindingen van de expertgroep zijn voor ons een aanknopingspunt om samen met overheden, de Expertgroep Gezondheid IJmond, RIVM, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, omwonenden en andere belanghebbenden nog eens goed te praten over de te stellen prioriteiten”, schrijft Tata Steel Nederland naar aanleiding van het rapport van de Expertgroep Gezondheid IJmond.

Deze groep waarschuwde dat de gezondheid in de omgeving rond de staalfabriek de komende jaren extra onder druk kan komen te staan. Dat komt door de overgangsfase tussen 2025 en 2030, waarin Tata Steel bouwt aan installaties om op minder vervuilende manier staal te maken terwijl oude fabrieksonderdelen blijven draaien.

De sluiting van de Kooks- en Gasfabriek 2 , waar kolen worden bewerkt om ze geschikt te maken voor de hoogoven, staat op de planning voor 2029. De kooksfabriek stoot PAK’s uit, een groep stoffen die kankerverwekkend is. Ook staat de installatie dicht bij bewoond gebied.

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Tata Steel Nederland eerder dit jaar dat het vroeger sluiten van deze kooksfabriek maar een beperkt effect zou hebben op de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden. Het verminderen van de vervuiling met die twee stoffen had juist prioriteit gekregen na een advies van het RIVM. Dat de Expertgroep concludeert dat ook de uitstoot van PAK’s snel moet worden aangepakt, is volgens Tata Steel een van de aanknopingspunten voor nieuwe gesprekken met toezichthouders en omwonenden.

De Expertgroep schrijft ook dat er meer transparantie nodig is van Tata Steel. Het gaat onder andere over de exacte uitstoot van de fabriek, maar ook het uiteindelijke effect van de overstap op staalproductie met waterstof en elektriciteit. Tata Steel zegt transparant te zijn, onder meer door jaarlijks te rapporteren over de emissies. Ook ging er meer aandacht uit naar de communicatie.

„Maar we zijn niet doof voor dit soort geluiden en zullen kijken op welke manier we dit nog meer kunnen verbeteren”, zegt een woordvoerster.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer