Binnenland
VWS laat nieuw onderzoek onder medewerkers doen naar wangedrag

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat een nieuw onderzoek uitvoeren onder medewerkers naar sociale veiligheid en omgangsvormen op het departement. Aanleiding zijn de twee onderzoeken van de FNV onder medewerkers van het ministerie, waaruit bleek dat bijna een op de drie medewerkers zich niet sociaal veilig voelt. Het onderzoek moet medio maart beginnen.

De onderzoekers moeten op verzoek van de ambtelijke top van VWS inventariseren „in hoeverre en waar er problemen zijn op het gebied van sociale veiligheid en omgangsvormen”, schrijft zorgminister Conny Helder aan de Tweede Kamer. Daarnaast moeten ze in kaart brengen hoe de sociale veiligheid op het departement wordt ervaren en worden geïnventariseerd of medewerkers weten waar ze terechtkunnen als ze zich sociaal onveilig voelen.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek, dat door een extern bureau wordt uitgevoerd, komt VWS met een plan van aanpak. Daarbij worden mogelijk ook aanbevelingen meegenomen die de FNV heeft gedaan.

Bij een eerste onderzoek van de FNV eind vorig jaar, onder zo’n honderd medewerkers, kwamen berichten over grensoverschrijdend gedrag naar voren. Uit een vervolgonderzoek door de bond, waaraan bijna zeshonderd ambtenaren meededen, kwam onder meer naar voren dat er sprake is van pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag. Volgens de bond worden daders niet aangepakt en maakt de top van het departement zich vaak zelf ook schuldig aan wangedrag.

De vakbond wil onder meer dat van bovenaf kan worden ingegrepen als meldingen van misstanden binnen een ministerie onvoldoende worden opgepakt. Leidinggevenden die zich schuldig maken aan een onveilige werksfeer moeten wat de bond betreft direct worden vervangen door leidinggevenden met de juiste training en capaciteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer