Consumentautotest
De BYD Dolphin maakt een goedmoedige indruk

De stortvloed aan nieuwe Chinese merken kan niet blijven voortduren. De komende jaren zal het merendeel de Europese markt ook weer verlaten. Maar BYD behoort tot de blijvers. Die producent neemt Europa zo serieus, dat een eerste fabriek in het werelddeel op de planning staat.

beeld BYD
beeld BYD

De BYD Dolphin is een hatchback uit de middenklasse die qua uitstraling prettig compact oogt. De vijfdeurs is beslist geen kopie van een bestaand model en oogt origineel, zonder overdreven te zijn.

De aandrijflijn is identiek aan de Atto 3 SUV. Dat betekent: een 62 kWh-batterij die stroom levert aan een 205 pk sterke elektromotor met een koppel van 310 Nm. Ondanks het forse gewicht van 1658 kilogram weet de Dolphin daar vlot mee te presteren. Het dashboard belooft je dat je met een volledig opgeladen accu een bereik van 420 kilometer hebt, maar daar blijven er in de praktijk zo’n 330 van over.

Het interieur is voldoende ruim van opzet. De zit is wat hoger vanwege het batterijpakket onder de vloer. De stoelen bieden een uitstekende ondersteuning. Daarnaast is er nog 345 liter aan bagageruimte voorhanden.

Waar de Atto 3 vrolijke oranje accenten heeft, is het interieur van de Dolphin in zwart en grijs opgetrokken. De materialen zien er fraai uit. Ook de afwerking laat geen steken vallen.

Opmerkelijk is het kleine instrumentarium direct achter het stuur en juist het grote centrale scherm. Niet alle functies daarop zijn even snel te vinden, maar over het algemeen raakt men er snel in thuis.

Het behoorlijke gewicht heeft een voordeel bij het lage zwaartepunt. De auto is daardoor niet makkelijk van zijn koers te krijgen. Daarnaast komt het onderstel op grotere oneffenheden zoals drempels vaak wat lomp en zwaar over. Maar al met al maakt de Dolphin een goed rijdende, goedmoedige en doordachte indruk. De prijzen zijn ook schappelijk.


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer