Laatste poging in Londen om Assange uit de VS te houden
In het Hoge Hof van Justitie in Londen vindt een hoorzitting plaats over de uitlevering van Julian Assange, de oprichter van de ‘klokkenluiderssite’ WikiLeaks, aan de Verenigde Staten. Daarbij wordt gekeken naar een Engelse rechterlijke uitspraak op basis waarvan Assange moet worden uitgeleverd. Het is vrijwel de laatste kans voor Assange om daaraan te ontkomen. Assange wordt in de VS gezocht op basis van een reeks aanklachten inclusief spionage. Hij zou bij meerdere veroordelingen bij elkaar opgeteld wel 175 jaar cel kunnen krijgen.
Assange wordt al bijna een kwart eeuw vervolgd en zit sinds 2019 vast in de zwaarbewaakte Londense Belmarsh-gevangenis. In 2020 begon de uitleveringsprocedure aan de VS. Hij publiceerde vertrouwelijke informatie over vooral politieke en militaire zaken. Sinds eind 2022 lijkt de site uitgeschakeld. Dat is volgens WikiLeaks door toedoen van Washington die de verdere verspreiding van informatie van WikiLeaks tegengaat en de donors onder druk heeft gezet.
WikiLeaks baarde onder meer opzien in 2016 met de publicatie van tienduizenden e-mails van het bestuur van de Democratische Partij in de VS. Die toonden dat het bestuur samen met campagnemedewerkers van Hillary Clinton de linkse politicus Bernie Sanders op een zijspoor wilde zetten. In de VS wordt Assange echter vervolgd voor talrijke publicaties over de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak. Daarin komen ook oorlogsmisdaden voor die er zijn gepleegd.
Assange werd in 2010 als verdachte aangemerkt in Zweden na beschuldigingen van twee vrouwen over seksuele misdragingen. Op grond daarvan werd hij in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten, maar verdween uit angst voor een door de VS opgezette val in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast.