Buitenland
Zelensky: teruggetrokken uit Avdiivka om levens te redden

Militairen moesten uit de Oost-Oekraïense stad Avdiivka terugtrekken om levens te redden, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de veiligheidsconferentie in München. „Onze mensen redden is onze belangrijkste taak.”

ANP

Zelensky benadrukte dat Rusland daarmee volgens hem niets heeft gewonnen. „Wij besloten ons terug te trekken, dat betekent niet dat Rusland iets heeft veroverd.” De president wees op de lange strijd die is gestreden om Avdiivka, wat volgens Zelensky getuigt van het sterke verzet tegen de Russische invasie.

Zelensky deed ook een beroep op bondgenoten om de militaire steun niet te laten verslappen. „Helaas wordt Oekraïne in een kunstmatige toestand van tekorten aan wapens gehouden”, zei de president. Hij doelde daarmee waarschijnlijk onder andere op de vastgelopen gesprekken in de Verenigde Staten waar een steunpakket door Republikeinen wordt tegengehouden.

Volgens Zelensky kan de Russische president Vladimir Poetin zijn oorlog in Oekraïne alleen maar doorzetten door een scheve verhouding in bewapening. Hij stelde dat meer langeafstandswapens en artillerie nodig zijn om de Russische strijdkrachten uit Oekraïne te kunnen verdrijven. Westerse bondgenoten zouden dergelijke wapens moeten leveren. „Vraag niet aan Oekraïne wanneer de oorlog voorbij is. Vraag jezelf af waarom Poetin nog steeds in staat is om door te gaan”, zei Zelensky.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer