Binnenland
Boeren houden mest in de tank na gesprek met Groningse bestuurder

Een groep boeren heeft voor de tweede keer in twee weken een gesprek gehad met de Groningse landbouwgedeputeerde Henk Emmens (BBB) over de problemen die zij ervaren. De zogenoemde trekkergroep was deze keer met een giertank naar het provinciehuis aan het Martinikerkhof gekomen. „De sfeer was goed, we zijn goed in gesprek, de tank werd niet geleegd”, aldus Emmens.

De gedeputeerde had de boeren twee weken geleden na een emotioneel onderhoud uitgenodigd voor een vervolggesprek om opnieuw informatie te delen. „De trekkergroep is blij dat ze gehoord en gezien worden, daar gaat het om. Als bestuurder heb je de plicht om iedereen te horen”, vertelt Emmens.

Hij legde de boeren uit dat de provincie extra menskracht heeft vrijgemaakt in verband met de ammoniakwetgeving waar zij bezwaar tegen maken. Ook de provinciale lobby om het ministerie van Landbouw ervan te overtuigen het mestbeleid te veranderen kwam ter sprake, evenals de stand van zaken rond de legalisering van de zogenoemde PAS-melders, die geen vergunning hebben om stikstof uit te stoten.

De trekkergroep gaf Emmens het boek De Hanenbalken, over zelfmoord op het platteland. „Dat gebeurt helaas te vaak. Heel veel boeren zien het niet meer zitten de laatste jaren, met steeds maar nieuwe regels”, aldus de bestuurder van de BoerBurgerBeweging. „Sommigen zien geen uitweg meer.” Het is in het noorden van het land komende week reces. Dat gebruikt Emmens om het boek te lezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer