Ex-schoonzoon Soeharto topkandidaat presidentsverkiezingen Indonesië
Indonesië gaat woensdag naar de stembus om een parlement en president te kiezen. Maar wie Joko Widodo gaat opvolgen, wordt mogelijk pas duidelijk na een tweede ronde eind juni.
In de peilingen staat voormalig legercommandant Prabowo Subianto (72) een straatlengte voor op zijn concurrenten Anies Baswedan (54) en Ganjar Pranowo (55). Maar of Prabowo de geschiedenisboeken ingaat als degene die van 2024 tot 2029 president van Indonesië was, is niettemin onzeker.
Het spant erom of hij minimaal 51 procent van het electoraat achter zich krijgt. Indien niet, dan moeten de 205 miljoen kiesgerechtigden op 26 juni opnieuw naar de stembus. De kiezers moeten dan bepalen wie van de twee beste kandidaten uit de eerste ronde het moet worden.
Van Prabowo kan worden gezegd dat hij een doorzetter is, want ondanks verloren presidentsverkiezingen in 2014 en 2019 –de huidige president, Widodo, ging er tweemaal met de buit van door– doet hij toch weer een poging om het hoogste ambt in het land te gaan bekleden. Opmerkelijk is dat Prabowo de zoon van Widodo, Gibran Rakabuming Raka, heeft aangesteld als ”running mate”.
In Indonesië is Prabowo geliefd en gehaat. De huidige minister van Defensie heeft een dubieus verleden. Prabowo was vijftien jaar gehuwd met de dochter van Soeharto, die van 1966 tot 1998 president was van Indonesië. Zijn schoonvader stelde hem aan als legerleider. In die hoedanigheid ruimde hij tegenstanders van Soeharto uit de weg.
Wandaden
Vanwege vermeende mensenrechtenschendingen in Oost-Timor –tot 2002 een provincie van Indonesië, daarna een zelfstandig land–werd Prabowo ontslagen. Om vervolging te ontkomen, week hij uit naar Jordanië. Jarenlang mocht Prabowo ook de Verenigde Staten niet in. In 2008 keerde hij terug naar Indonesië; berecht werd hij nooit. Activisten keerden zich fel tegen zijn benoeming als defensieminister in 2019.
Indonesië telt heel wat jongeren –de gemiddelde leeftijd ligt rond de 30 jaar– en zij hebben het tijdperk-Soeharto niet bewust meegemaakt. Velen rekenen Prabowo daarom niet aan wat hij heeft gedaan, ook omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de wandaden van Soeharto’s regime – deze donkere bladzijden ontbreken in de schoolboeken van het land. In plaats daarvan smullen jongeren massaal van zijn filmpjes op TikTok, waar hij wordt neergezet als vriendelijke opa.
In Indonesië is zo’n 87 procent van de circa 275 miljoen inwoners islamitisch en daarmee is het eilandenrijk het grootste moslimland ter wereld. Bij de verkiezingen speelt religie altijd een rol. Zo probeerde Prabowo het bij vorige verkiezingen op een akkoordje te gooien met conservatieve moslims en zette hij Widodo –die in werkelijkheid een gematigde moslim is– weg als ”Chinese christen”.
Lastercampagne
Circa 10 procent van de Indonesiërs is christen. Over het algemeen kunnen zij hun godsdienst ongestoord belijden. Volgens een vorige maand verschenen artikel van Christianity Today stemde in 2019 97 procent van de niet-moslims op Widodo, maar gaan de stemmen van christenen nu naar verschillende kandidaten. Het belangrijkste issue van christenen is of ze hun rechten als minderheidsreligie behouden, en zij zijn er niet zeker van dat hun rechten bij Prabowo in goede handen zijn.
Kandidaat Anies is voor christenen echter ook niet zomaar een optie. Dat heeft te maken met verkiezingen van 2017 in hoofdstad Jakarta. De christelijke gouverneur Ahok leek eenvoudig herkozen te worden, maar moest het na een lastercampagne van islamitische zijde afleggen tegen Anies, een gematigde moslim. Zelf sloot Ahok zich begin februari aan bij het campagneteam van Ganjar.
De winnaar van de verkiezingen wordt op 20 oktober geïnaugureerd als president.