Buitenlandblik op het midden-oosten
Saudi-Arabië schatte dreiging Houthi’s eerder goed in dan Westen

Toen Saudi-Arabië in 2015 begon met het bombarderen van de Houthi’s in Jemen, hadden ze een flinke uitdaging: hoe overtuig je de westerse bondgenoten ervan dat de Houthi’s een reëel gevaar voor de veiligheid vormen?

Jacob Hoekman
beeld RD
beeld RD

De Verenigde Staten lieten zich nog redelijk makkelijk overtuigen, maar dat had ook een financiële reden: zij voorzagen de Saudiërs graag van wapens – zoals ze dat al decennia doen. Met die Amerikaanse bommen werden echter niet alleen militaire doelen van de Houthi’s geraakt, maar ook allerlei burgerdoelen zoals ziekenhuizen en scholen.

Jarenlang gingen de luchtaanvallen door, en duizenden Jemenieten kwamen om het leven. Die aanvallen stopten pas in maart 2022 – zeven jaar later. Volgens het Yemen Data Project stond de teller van burgerdoden toen op bijna 20.000 en een groot deel van de wereld veroordeelde het Saudische geweld – ongeveer op dezelfde manier waarop nu Israël wordt veroordeeld voor de aanhoudende bombardementen op Gaza.

Nu zijn we een kleine twee jaar verder, en het cynische is dat de landen die steeds meer moeite kregen met de Saudische bombardementen op de Houthi’s, die taak nu zelf hebben overgenomen. Onder leiding van de Verenigde Staten, en met hulp van onder meer Nederland, zijn de tijden van luchtbombardementen op de Houthi’s weer helemaal terug.

Dat leidt natuurlijk onvermijdelijk tot de vraag: hadden de Saudiërs, los van alle burgerdoden en de andere verkeerde beslissingen over Jemen, vanaf het begin niet een punt? De vraag stellen is ’m beantwoorden. Het is ontegenzeggelijk waar dat Saudi-Arabië de dreiging van de Houthi’s in 2015 veel beter inschatte dan enig westers land.

Maar het is ook waar dat die lange jaren van bombarderen nooit het gewenste resultaat hebben opgeleverd, terwijl het aantal verloren levens onvoorstelbaar hoog is. De hervatting van die bombardementen door de VS en partners is dus niet echt veelbelovend te noemen. Als het in zeven jaar niet is gelukt om de Houthi’s terug in hun hok te krijgen, zal het nu in een paar maanden evenmin lukken.

Wel kunnen de bombardementen leiden tot iets dat noch de Saudiërs, noch de Houthi’s hebben voorzien: een splitsing van het land. In het zuiden van Jemen is sinds 2017 de Zuidelijke Overgangsraad actief (STC), die een onafhankelijke staat wil stichten, los van het problematische noorden van de Houthi’s. De STC hoopt dat het Westen, in zijn confrontatie met de Houthi’s, nu eindelijk steun gaat geven voor een opdeling van Jemen.

Of dat gaat gebeuren, is nog volstrekt onzeker. De Verenigde Arabische Emiraten steunen de STC, Saudi-Arabië is tegen. Maar in een poging om de Houthi’s verder te isoleren en de rest van Jemen een toekomst te bieden, zou het best kunnen dat er na verloop van tijd meer internationale steun gaat komen voor een verdeling van het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer