Economie
Minister wil 17.900 hectare in Voordelta sluiten voor garnalenvisserij

Minister Christianne van der Wal (Natuur) heeft maandag een „voorgenomen besluit” bekendgemaakt over de sluiting van een deel van de Voordelta voor alle bodemberoerende visserij. In eerste instantie gaat 17.900 hectare dicht.

Redactie politiek
Garnalenkotter. beeld ANP, Lex van Lieshout
Garnalenkotter. beeld ANP, Lex van Lieshout

Het gaat om een gebied voor de kust van Voorne, Goeree en Schouwen.

Daarnaast wil de minister in 2024 in 3300 hectare van de Voordelta een strikter beschermingsregime instellen: daar mag helemaal niet worden gevist. Verder moet er buiten de Voordelta een verbod op bodemberoerende visserij komen in een gebied van zo’n 10.000 hectare en mag in zo’n 3300 hectare daarvan niet worden gevist. Waar deze drie gebieden precies komen, moet de minister nog bepalen.

De sluiting van de kleine 18.000 hectare wil Van der Wal snel laten ingaan. Met de andere maatregelen wacht ze nog; ze wil er eerst met de Europese Commissie over spreken.

De minister verkent maatregelen om „gedupeerde vissers tegemoet te komen en bij te dragen aan enig perspectief”. Er wordt onder meer gekeken naar een nadeelcompensatie.

Eerder was Van der Wal van plan een gebied van zo’n 24.550 hectare in de Voordelta helemaal te sluiten voor bodemberoerende visserij. Daar gold al een verbod op visserij met boomkorschepen met motoren zwaarder dan 260 pK. Garnalenvissers met hun kleinere kotters mochten daar tot nu toe nog wel vissen.

De bewindsvrouw zei in december dat ze „een veel minder groot deel” zou sluiten. De minister schrijft in haar brief van maandag dat ze naast de ecologie zo veel mogelijk het visserijbelang heeft proberen te borgen „door een deel van de beste garnalenvisgronden open te houden”.

De Kamer debatteert donderdag met Van der Wal over visserij. Afgesproken is dat de minister pas daarna een definitief besluit neemt. Ook zegde ze toe dat ze de inbreng van de Kamer meeweegt.

Visserijondernemer Evert de Blok uit Stellendam, die eerder in de bres sprong voor de pakweg 25 garnalen- en mesheftenvissers in Zuidwest-Nederland, is „zwaar teleurgesteld”. Volgens hem dreigt voor de vissers een faillissement omdat ze een groot deel van hun beste visgronden kwijtraken. Het gebied dat niet gesloten wordt, biedt te weinig soelaas. De Blok: „Daar wil iedereen vissen, want je wilt toch je brood verdienen. De minister schrijft al dat ze wil voorkomen dat daar de visserijdruk toeneemt. Ik verwacht dat ze daar het aantal visuren gaat beperken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Visserij

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer