Binnenland
Rechter legt taakstraf op voor beledigende projecties Capelle

De politierechter in Dordrecht heeft een taakstraf van veertig uur, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd aan een 30-jarige man uit Gouda voor het projecteren van beledigende teksten op een kantoorgebouw in Capelle aan den IJssel. De teksten waren in de buurt van de Van Brienenoordbrug goed te zien. „Joden runden de slavernij, blanken schaften het af”, stond in het Engels en Nederlands op de gevel geprojecteerd.

De man uit Gouda werd op 6 juli vorig jaar aangehouden nadat de politie rond 23.00 uur vele meldingen over de lichtstraal had gekregen. Bij zijn aanhouding in de buurt van de Van Brienenoordbrug was Jan van de K. in het bezit van apparatuur waarmee hij de tekst had geprojecteerd. Hij zat twee dagen in voorarrest. De verdachte stond maandag terecht voor groepsbelediging.

K. heeft bekend. „Het was een spontaan idee”, zei Van de K. tegen de rechter. „Ik had niet verwacht dat hier een hele hetze over zou komen.”

De officier van justitie had een taakstraf van tachtig uur geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze noemde de teksten onnodig grievend en kwetsend voor joden.

In oktober legde de rechtbank in Amsterdam een gevangenisstraf van twee maanden op voor een kwetsende projectie op het Anne Frank Huis. Het OM vervolgt ook nog twee mannen uit Zwijndrecht en Landgraaf voor het projecteren van discriminerende leuzen op de Erasmusbrug in Rotterdam en het stadhuis in Eindhoven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer