Binnenland
Asielzoekers langer dan afgesproken in noodopvang Voorschoten

In een hotel in Voorschoten worden sinds eind november bijna veertig asielzoekers opgevangen. De opvang was voor een paar weken bedoeld, tot begin december, maar ze zitten er nu nog en gaan misschien pas in de meivakantie naar een andere plek.

De Zuid-Hollandse gemeente Voorschoten zegt donderdag op de hoogte te zijn gebracht dat de asielzoekers er nog zijn. Verantwoordelijk wethouder Hans van der Elst laat vrijdag weten dat de gemeente nadenkt over de situatie.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had in november gevraagd of de vrouwen en kinderen een paar weken in het Van der Valk-hotel De Gouden Leeuw mochten blijven. In het volle aanmeldcentrum in Ter Apel was geen plek voor hen. Sindsdien is er nog altijd geen plek voor ze gevonden.

Het COA zegt in een reactie dat het langere verblijf van de asielzoekers door de werkdruk niet goed is doorgegeven aan Voorschoten. Volgens een woordvoerster is dat er per ongeluk bij in geschoten doordat de organisatie het druk had met het zoeken van opvangplekken. Het COA heeft daarvoor excuses aangeboden aan Voorschoten.

In het hotel werden al statushouders opgevangen. Dit zijn vluchtelingen die te horen hebben gekregen dat ze in Nederland mogen blijven, maar door woningnood is er geen woning voor hen beschikbaar. Als ze naar het hotel gaan, komt hun plek in een asielzoekerscentrum vrij voor nieuwkomers.

Bij de opvang van de statushouders in het Voorschotense hotel waren vorig jaar plekken over, zegt het COA. „Daarom hebben we gevraagd of een kwetsbare doelgroep uit Ter Apel die plekken tijdelijk zou mogen innemen. We gaan dus niet over het afgesproken aantal mensen heen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer