Buitenland
WWF: boeren verdienen eerlijke prijzen, dat is het echte probleem

Protesterende boeren hebben volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) volkomen gelijk in hun eis om „eerlijke prijzen” te krijgen voor het voedsel dat ze produceren. De natuurorganisatie vindt dat de Europese Commissie „voorbijgaat aan dit fundamentele probleem”. Het afzwakken van milieumaatregelen, zoals nu de lijn in Brussel lijkt te worden, is volgens het WWF niet de juiste weg. Dat is op de langere termijn juist schadelijk voor de sector, denkt de organisatie.

ANP

De Europese Commissie wil onder meer een regel uitstellen over het verplicht braak laten liggen van land. Vanaf dit jaar zouden boeren eigenlijk 4 procent van hun akkers ongebruikt en onbespoten moeten laten. Dat zou goed zijn voor de bodem en ook bestuivende insecten en andere dieren ten goede komen. De maatregel wordt een jaar uitgesteld.

Het WWF vindt deze richting niet goed. Europa zou volgens de organisatie veel meer moeten inzetten op andere manieren om eerlijke prijzen te garanderen. Dat kan onder meer door Europese landbouwsubsidies eerlijker te verdelen, zodat ze meer ten goede komen aan kleinere boeren die het moeilijk hebben in plaats van aan „grootschalige industriële landbouwbedrijven”, klinkt het.

Oneerlijke concurrentie moet ook worden voorkomen, vindt het WWF. Zo zouden voor geïmporteerd voedsel altijd dezelfde eisen op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en veiligheid moeten gelden als in de EU. Verder vindt de organisatie dat boeren die duurzaam werken beter beloond moeten worden.

Ook andere organisaties mengen zich in het debat. „Deze protesten mogen niet leiden tot afzwakking van de milieudoelen, maar moeten een versnelling inluiden tot een andere vorm van landbouw”, vinden Mobilisation for the Environment (MOB) en de Grootouders voor het Klimaat. In een brief aan de Europese Commissie wijzen ze op de slechte staat van de Nederlandse natuur, die door tientallen rapporten van de Ecologische Autoriteit is bevestigd. De meeste beschermde natuurgebieden verkeren volgens de autoriteit niet in goede staat. Vaak komt dat door te hoge stikstofconcentraties. Ook de waterkwaliteit voldoet op veel plekken niet.

„De politieke partijen die momenteel proberen een regering te vormen hebben in hun verkiezingsprogramma’s weinig ambitie getoond om stikstofreductiemaatregelen te nemen”, voegt MOB eraan toe. De organisatie roept het dagelijks bestuur van de EU op hierover „goede afspraken” met Nederland te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer