Binnenland
VluchtelingenWerk: zet in op kwalitatieve asielopvang

VluchtelingenWerk Nederland roept gemeenten en provincies op zich in te zetten voor kwalitatieve en kleinschalige asielopvang. Ook wil de organisatie dat asielzoekers die nu op tijdelijke locaties verblijven zo snel mogelijk goed onderdak krijgen.

Daarmee reageert VluchtelingenWerk op de publicatie van de verdeling van in totaal 96.000 opvangplekken voor asielzoekers per provincie en indicatief per gemeente in de Staatscourant. Dit is onderdeel van de spreidingswet, die donderdag ingaat en moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers over alle gemeenten in het land.

Gemeenten en provincies hebben tot 1 november de tijd met een plan te komen over hoe ze de opvang willen regelen. Volgens VluchtelingenWerk lijkt deze datum nog ver weg, „maar dit is geen reden om achterover te leunen”, zegt voorzitter Frank Candel. „Er is veel werk aan de winkel: ruim 30.000 asielzoekers verblijven nog steeds in tijdelijke locaties die niet geschikt zijn voor lang verblijf.”

VluchtelingenWerk wijst op asielzoekers die verblijven in hallen, zonder privacy en zonder geschikte plek voor kinderen om te spelen. „Sommigen verblijven al een jaar op een ongeschikte plek en zij kunnen niet wachten tot november”, aldus Candel. VluchtelingenWerk biedt gemeenten hulp aan bij de organisatie van de opvang.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer