Binnenland
Omstanders speculeren over oorzaak explosie Rotterdam

Ongeveer honderd nieuwsgierigen hebben zich dinsdag verzameld in de buurt van de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid. Maandagavond was daar een grote explosie die werd gevolgd door een felle brand.

Hoewel de oorzaak nog onbekend is, speculeren de omstanders volop, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse. Ze zijn het erover eens dat de explosie bij het badkamerbedrijf was. Het pand en tientallen aanpalende woningen zijn door de ontploffing verwoest of zwaar beschadigd.

De politie is begonnen met de voorbereidingen voor het onderzoek naar de oorzaak en voor de zoektocht naar de drie vermiste personen. „Voor ons is het belangrijkste om eerst duidelijkheid te krijgen over de vermisten en vervolgens de oorzaak vast te stellen”, zegt een woordvoerder.

De politie zegt de speculaties ter plaatse ook te horen, maar roept op tot terughoudendheid. „Veel verhalen doen de ronde, ook de politie hoort deze. Het is nu veel te vroeg om een conclusie te trekken. Het onderzoek dat wordt verricht door de Forensische Opsporing zal hopelijk meer duidelijkheid geven.”

Sommige bewoners die hun huis hadden verlaten om de gevaarlijke situatie of tijdens de brand niet thuis waren en een kijkje komen nemen, zien dat ze voorlopig niet terug kunnen keren naar hun woning. De politie helpt hen waar mogelijk. 44 appartementen zijn onbewoonbaar verklaard. Bewoners moeten voorlopig elders worden gehuisvest. De gemeente Rotterdam helpt met het zoeken naar accommodaties. Mensen die daarover informatie zoeken, kunnen terecht bij de gemeente Rotterdam.

Tot nu toe hebben vijf betrokkenen aangeklopt bij de tijdelijke opvangplek om daar te praten over de situatie. Veel evacués hebben de nacht bij familie of bekenden doorgebracht. Een ander deel sliep in een hotel.

Zeker twee mensen zijn door de explosie gewond geraakt. Een persoon moest naar het ziekenhuis, de andere is ter plaatse behandeld. De aard van de verwondingen is onbekend. De regionale omroep Rijnmond meldt dat een man zwaargewond, maar op eigen kracht uit het brandende puin stapte en door omstanders is geholpen. Hij zou een verdieping naar beneden zijn gevallen en in de vuurzee terecht zijn gekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer