Hogeschool en CIDI verplaatsen alleen eerste les Holocaustlezing
De Hogeschool Utrecht en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) verplaatsen alleen de eerste lezing van een reeks over de Holocaust en antisemitisme.
Dat bevestigde CIDI-directeur Naomi Mestrum maandagavond na berichtgeving van De Telegraaf. Er blijkt meer tijd nodig te zijn om de veiligheid van het evenement te organiseren, verklaarde Mestrum.
Die conclusie trokken de twee organisatoren na een gesprek met elkaar op maandag en met de gemeente Utrecht op zondag. Dat de beveiliging meer aandacht vraagt, concludeert de Hogeschool volgens Mestrum op basis van „binnengekomen berichten”. De gemeente helpt de school te inventariseren wat er precies nodig is. De geplande datum van de eerste lezing op 7 februari komt daarom te vroeg.
Inhoudelijk is er niets veranderd aan de lezingencyclus, zegt Mestrum. „Beide partijen staan volledig in voor het programma en de sprekers. Zij bepalen ook de inhoud van de eigen colleges.” De inhoud was dan ook geen onderwerp van gesprek maandag. De manier waarop over de lezing is gecommuniceerd was dat wel.
Zondag meldde de Hogeschool dat de reeks werd uitgesteld omdat de veiligheid van sprekers niet kon worden gegarandeerd. De Telegraaf meldde echter dat een woordvoerder had gezegd dat er meer tijd nodig was om de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober „in een breder perspectief te plaatsen”. Die laatste verklaring kon op veel kritiek rekenen.
Nu wordt alleen de eerste lezing van 7 februari verplaatst naar achteraan de reeks, en start de serie op 12 februari met de geplande inhoud en spreker van die avond. „Dat heeft niets met de spreker van het eerste college te maken”, zegt Mestrum. De verplaatsing geeft de Hogeschool en gemeente meer tijd „om de reeks dusdanig te organiseren dat iedereen zich veilig voelt”.
In een verklaring liet de Hogeschool maandagavond weten dat een „goed en constructief persoonlijk gesprek” met het CIDI en het Centraal Joods Overleg (CJO) tot de huidige planning heeft geleid. De voorzitter van het College van Bestuur van de school zou in het gesprek helder hebben gemaakt dat het belangrijkste punt is dat er „over de Holocaust gedoceerd kan blijven worden” en dat „de lezingenreeks door zal gaan”.
Het CJO noemde het eerdere besluit en uitleg van de hogeschool „onaanvaardbaar” op de eigen website.
Een lezing bij de Universiteit Leiden over de Holocaust ging maandagavond wel door. De bijeenkomst werd niet afgelast of uitgesteld en de inhoud is niet aangepast. Wel is er contact met de gemeente en de politie. Zij houden een oogje in het zeil. Dat is volgens de universiteit „gebruikelijk bij een onderwerp als dit”.
Geestelijk verzorger Herman Teerhöfer vertelde in het Kijkhuis over zijn interviews met ongeveer negentig mensen die vernietigingskamp Auschwitz hebben overleefd. Van die gesprekken heeft hij een documentaire gemaakt, „Auschwitz, ons verhaal”.