rd-actie
Sumfon is blind maar vertelt iedere avond uit de Bijbel

Ik weet het zeker: nergens ter wereld is iemand zo blij met een nieuwe kinderbijbel als Sumfon Guad, hier op de foto. Zie hem glunderen samen met zijn vriendje Moi.

Sumfon Quade. beeld Jaco Klamer
Sumfon Quade. beeld Jaco Klamer

Bij een fikse brand twee jaar geleden, raakte Sumfons oude Bijbel zwaargehavend, en dat was voor hem een regelrechte ramp. Want daardoor kwam iets heel kostbaars op losse schroeven te staan: de kinderbijbelvertelling die Sumfon iedere avond verzorgt voor kinderen in zijn dorp.

Vijf dagen per week rond zes uur verzamelen zich zo’n twintig kinderen bij het schoolgebouwtje in het dorp om naar Sumfon te luisteren. Terwijl ouders in de moskee zitten of een toverdokter bezoeken, horen hun kinderen over de Heere Jezus. Op zich is dat al een klein wonder, wat het extra bijzonder maakt is dat de 19-jarige Sumfon blind is en dus zelf zijn Bijbel niet kan lezen, laat staan eruit voorlezen. Daarom staat hij er iedere avond met zijn broertje, en samen zorgen ze voor de Bijbelvertelling. Terwijl Sumfon zijn oren spitst, leest zijn broer voor uit de kinderbijbel. Daarna vertelt Sumfon het verhaal na – in zijn eigen woorden en in de lokale taal, het Belanta.

20058929.JPG
Sumfon Quade r. met zijn vriendje Moi. beeld Jaco Klamer

Wat die vertellingen spannend maakt is dat er ouders zijn die faliekant tegen zijn. Ze stormen soms op het pleintje af en sleuren hun kind dan mee naar huis. Ook Sumfons vriendje Moi (links op de foto) durft niet meer met hem mee te gaan, nadat zijn vader hem een keer stevig heeft afgetuigd. Sumfon zelf moet ook oppassen, vertelt hij. Een oudere broer heeft gedreigd hem te zullen vermoorden.

Gelukkig staat Sumfon er niet helemaal alleen voor. Gerda Klaver en Marianne van Helden van Stichting Kimon houden op afstand een oogje in het zeil en ze voorzien hem van Bijbelgetrouw materiaal. Dat doet ook een voorganger uit de buurt. Alle drie zijn ze ervan overtuigd dat God op deze afgelegen plek in de jungle van Guinee-Bissau aan het werk is in kinderharten. En dat Hij daarvoor een jongen gebruikt die wij daarvoor nooit zouden hebben uitgezocht.

Was de verbranding van de kinderbijbel soms een boosaardige aanslag op Sumfons bijzondere werk? Het zal hem een zorg zijn nu hij zojuist van Gerda en Marianne een nieuwe kinderbijbel heeft gekregen. Nu gauw (aan de hand van Moi) naar huis, want om zes uur wachten er kinderen op hem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RD-actie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer