Post Uit Xingang: gezin met vier kinderen attractie in Taiwan
Terwijl ik in het speelparkje achter een kerk op mijn kinderen let, snellen twee meisjes van een jaar of zeven op me af. Zoals wel vaker is hun eerste associatie met het zien van een buitenlander: Engels. Vol trots proberen ze hun op school geleerde lessen op me uit.
Na het uitwisselen van een serie fruit- en diersoorten ontstaat er een klein gesprekje. Ze vertellen dat ze vriendinnetjes zijn en dat de opa van de een hen had meegenomen naar het park. Ik vertel hun op mijn beurt dat ik ook kinderen heb, vier om precies te zijn. „Vier? Dat is hard werken!”, reageert één van hen.
Hiervan schrok ik toch wel een beetje; ik zou niet graag willen dat mijn kinderen zichzelf als een last ervaren.
Toch begrijp ik wel waar die reactie vandaan komt. Regelmatig reageren ouders op die manier als ze horen over ons viertal. Of we horen mensen hardop tellen als we langskomen. Het is altijd grappig als we in reactie daarop een opmerking maken, waardoor duidelijk wordt dat we het verstaan. Vaak voeren we dan een gesprekje, waarin we vertellen dat het inderdaad druk is, maar ook een grote zegen en daarnaast erg gezellig.
De meeste gezinnen die we kennen, hebben een of twee kinderen. De Taiwanese overheid zou graag zien dat gezinnen wat groter zouden zijn. Maar ondanks stimulerende maatregelen loopt het geboortecijfer elk jaar langzaam terug. Uit begin januari gepubliceerde cijfers bleek dat het geboortecijfer in Taiwan over 2023 met 5,82 geboortes op 1000 mensen lager is dan ooit. Ter vergelijking: in Nederland worden per 1000 mensen 9,5 kinderen geboren.
Een van de vaak gehoorde bezwaren is dat het duur is om kinderen te laten opgroeien. In onze ervaring is de basisschool gratis, op de lunchkosten na. Maar wat ook meespeelt, is dat ouders hun kinderen graag een onbezorgde toekomst willen geven. Om op een goede universiteit aangenomen te worden, is een uitmuntende cijferlijst belangrijk. Veel kinderen gaan na schooltijd dan ook naar een privéschool, waar ze geholpen worden bij het huiswerk of nog extra les krijgen in bepaalde vakken. Vooral Engels is populair. En daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan.
Daarmee hangt samen dat deze privéscholen ook een oplossing zijn voor het opvangprobleem. Weliswaar kunnen moeders na de bevalling soms een periode van twee jaar verlof nemen en daarna weer terugkeren bij hun oude werkgever, maar parttimebanen zijn niet echt gangbaar in Taiwan. Vaak helpt de familie dan bij het ophalen van de kinderen, of ze worden na school opgehaald door de privéscholen.
Ervaren Taiwanese ouders hun kinderen dan als een last? Gelukkig niet. In het weekend ontmoeten we veel ouders met hun kinderen in de speeltuin en ouder-kindactiviteiten zijn hier populair. En de enkele keer dat we een gezin met vier kinderen tegenkomen, hebben we altijd een leuke aanleiding tot gesprek.