rd-actie
Doventolk Markus loopt op wielen

Of ik voor mijn benen moet betalen als ik in Nederland een bus instap, vraagt Markus. „Ik wel”, reageert hij als ik hem verbaasd aankijk. „Zodra ik een bus in wil, moet ik extra betalen voor mijn rolstoel. Terwijl die wielen toch echt mijn benen zijn.”

Doventolk Markus (l.) aan het werk in de klas, met voor hem enkele leerlingen die doof zijn.  beeld Jaco Klamer
Doventolk Markus (l.) aan het werk in de klas, met voor hem enkele leerlingen die doof zijn. beeld Jaco Klamer

Het was het enige moppermomentje tijdens het gesprek met Markus Alb (27). Vanwege zijn handicap had ik meer van zulke momenten verwacht, maar Markus laat zich kennen als een dankbaar mens.

De twintiger is ook ontzettend behulpzaam. Zo manoevreert hij iedere ochtend zijn rolstoel tussen schoolbankjes door om dove jongeren bij te staan tijdens de les. Extra uitleg geven van wat de docent heeft gezegd, of een vraag vertolken richting schoolbord.

Lange tijd zag het er somber uit voor hem. Dat was toen een rolstoel nog volstrekt ondenkbaar was en de kleine Markus vanaf een bankje toekeek hoe dorpsgenootjes wel naar school gingen. „Mijn ouders wisten zeker dat iemand een vloek over mij had uitgesproken”, vertelt Markus „en ze probeerden die ongedaan te maken door toverdokters te raadplegen en rituelen te verrichten.

Niet door wonderolie van toverdokter X of Y, maar dankzij de rolstoel die Gerda Klaver van Kimon voor hem aanschafte, kwam er een keer in zijn leventje. Dankzij die rolstoel kreeg Markus als het ware weer benen en kon hij naar school. En in plaats van tot een last te zijn –wat op veel scholen vaak wordt gedacht– werd hij juist tot een zegen. Want toen Gerda hem uitnodigde om op de christelijke school dove leerlingen te komen helpen, zei Markus direct: Dat doe ik! In korte tijd leerde hij zich gebarentaal aan en zie hem nu eens bezig!

Wat Markus overkwam –en wat met de dove jongeren gebeurde die ook een plek in de klas kregen–, dat gunt Gerda honderden gehandicapte kinderen en jongeren.

”Iedereen kan meedoen” heet een stukje van het project dat Stichting Kimon voor de RD-actie indiende. Daarbij gaat het onder meer om de aanschaf van 30 rolstoelen en 30 krukken. Totaalprijs? Ruim 50.000 euro. Dat is ongeveer het verschil tussen de huidige tussenstand en het streefbedrag, zoals die hierboven staan vermeld. Helpt u mee die eindspurt te maken?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RD-actie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer