Binnenland
Actiegroep onder raadsleden verzet zich tegen bezuinigingen

Een groep raadsleden verzet zich tegen bezuinigingsplannen van de Rijksoverheid. Die wil volgens hen vanaf 2026 3 miljard euro bezuinigen op „dorpen en steden”, wat „het einde kan betekenen van talloze zwembaden, bibliotheken en sportvoorzieningen”. De actiegroep, Raden in Verzet, heeft daarom een manifest opgesteld dat is verstuurd naar alle raadsleden in Nederland.

De bedoeling is dat het manifest komende zaterdag in het stadhuis van Utrecht wordt aangeboden aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als „symbolische steun” voor de organisatie die met de Rijksoverheid gesprekken voert over de gemeentefinanciën.

VNG schreef vorige maand al dat de groei van het zogenoemde gemeentefonds tussen 2023 en 2025 langzaam terugloopt en dat er in 2026 sprake is van een grote omslag. „Dan krijgen de gemeenten zo’n 3 miljard euro minder, zonder dat er taken verdwijnen”, aldus de VNG toen. Ook liet die organisatie weten dat acht op de tien gemeenten verwachten in 2026 en 2027 de begroting niet rond te krijgen.

„Veel raadsleden maken zich grote zorgen”, zegt Sicco Louw, voorzitter van Raden in Verzet en raadslid in Zoetermeer. „Als deze plannen doorgaan, worden raadsleden voor het blok gezet. Zij moeten dan bezuinigen op de voorzieningen voor hun inwoners. Raadsleden willen bouwen aan hun gemeenten en niet de voorzieningen in hun dorp of stad steen voor steen afbreken.”

De gevolgen van de bezuinigingen zullen volgens de actiegroep ook te merken zijn op andere terreinen zoals de jeugdhulp, ouderenhulp en de zorg „voor de meest kwetsbaren”. De actiegroep werd gevormd in de gemeente Zoetermeer, nu telt de kerngroep acht raadsleden vanuit meerdere gemeenten in het land. De groep hoopt met het manifest landelijk steun te krijgen.

Zaterdag wordt bekendgemaakt hoeveel raadsleden het manifest hebben ondertekend. In het document worden alle landelijke politieke partijen opgeroepen te zorgen dat gemeenten voldoende budget krijgen voor alle taken die ze moeten uitvoeren. De verklaring wordt maandag verstuurd naar de informateur, alle fracties in de Tweede Kamer en de leden van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer