Binnenland
MiGreat: spreidingswet pas succes als iedereen binnen slaapt

Hulporganisatie MiGreat hoopt dat door het aannemen van de spreidingswet snel voldoende opvangplekken beschikbaar komen voor vluchtelingen. „Het azc in Ter Apel is overvol terwijl het winter is en er dan altijd minder mensen aankomen dan in de zomer”, zegt directeur Roos Ykema. „Wat ons betreft, is de spreidingswet pas een succes als er geen mensen meer op het veld hoeven te slapen.”

In aanloop naar uitvoering van de wet heeft Ykema nog wel wat voorbehouden. „De wet is een stap in de goede richting, maar het is geen garantie dat het tekort aan opvangplaatsen volgende week is opgelost. Eerst wordt een soort vrijwillig beroep op gemeenten gedaan en als ze zich daar niet aan houden, kan dwang worden toegepast. Maar er is nu sprake van een acuut tekort. Als we één ding hebben geleerd, is het dat gemeenten niet constructief aan de gang gaan met opvang van asielzoekers. Ik hoop dat dat nu wel gebeurt.”

Als de reguliere opvang in orde is, kan een einde komen aan de crisis- en noodopvang, hoopt Ykema. „Omdat die opvang mensonwaardig is. Daarom moet er opvang komen die aan de wettelijke eisen voldoet, met bijvoorbeeld privacy en voldoende douches. En hopelijk hoeven we dan ook geen noodhulp meer te geven in Ter Apel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer