Muziek
Laurens de Man (30) eerste organist die Nederlandse Muziekprijs ontvangt

Laurens de Man krijgt de Nederlandse Muziekprijs.

Redactie muziek
Laurens de Man in 2017. beeld RD, Anton Dommerholt
Laurens de Man in 2017. beeld RD, Anton Dommerholt

Dat maakte het Fonds Podiumkunsten donderdag bekend. Het is de eerste keer dat een organist deze prijs ontvangt. Het betreft de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt.

De prijs wordt toegekend op advies van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs. Deze commissie volgt de kandidaat intensief gedurende een periode van twee jaar, waarin de kandidaat een met de commissie overeengekomen studietraject aflegt. Aan het eind van dit studietraject beslist de commissie of de kandidaat ook daadwerkelijk de prijs krijgt toegekend.

Laurens de Man is het traject ingegaan met de wens om het orgel op de kaart te zetten in al zijn diversiteit, want „ieder orgel is extreem anders en omdat het bouwen van orgels prestigeprojecten waren geeft elk orgel een beeld van z’n tijd.”

De adviseerdecommissie concludeerde: „Als Laurens de Man achter het orgel kruipt ontstaat een energiek optreden, met vaak nieuw repertoire en verrassende programmakeuzes. Hij kent zijn instrument als geen ander, maar blijft nieuwgierig en maakt verfrissende keuzes in zijn uitvoeringen, mede door zijn eigen arrangementen. De commissie is vooral onder de indruk van zijn intelligente virtuositeit en zijn eigenzinnig en vindingrijk gebruik van klankkleur in zijn interpretaties van zowel bekend als onbekend repertoire.”

De Man heeft tijdens het NMP-traject onder andere improvisatielessen genomen bij Hayo Boerema. Daarnaast bekwaamde hij zich bij Menno van Delft verder in het bespelen van het klavichord.

Ook nam hij twee cd’s op, die dit voorjaar verschijnen. De eerste cd bevat 19e-eeuwse bewerkingen van composities van Wagner. Op de tweede schijf staat werk van Bach, Kuhnau, Kurtág en Mozart.

De Man studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn vervolgstudie aan de Universität der Künste in Berlijn behaalde hij in 2019 met de hoogste cijfers. Hij won diverse concoursen en in 2018 de Sweelinck-Mullerprijs.

Naast zijn solocarrière is hij actief als pianist van het Chimaera Trio, waar hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis speelt en arrangeert.

Sinds 2012 is hij organist van de Utrechtse Janskerk. In de periode 2022-2023 was hij Organist in Residentie van het Contiusorgel in Leuven. Hij is tevens docent bijvak klassiek piano voor jazzpianisten aan het Conservatorium van Amsterdam en sinds september 2023 hoofdvakdocent orgel aan het Utrechts Conservatorium.

De uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs vindt plaats in het Orgelpark in Amsterdam tijdens een concert op 7 maart. Daarbij bespeelt De Man alle orgels. Er klinkt onder andere een wereldpremière van Martijn Padding.

Eerdere winnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder anderen bariton Raoul Steffani, blokfluitist Lucie Horsch, violiste Janine Jansen en pianist Ronald Brautigam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer