Buitenland
Opsporingsbericht Bouterse pas na niet nakomen afspraak

Het Openbaar Ministerie heeft Desi Bouterse nog tot dinsdagavond lokale tijd de kans gegeven om zichzelf te melden. Zijn advocaat had eerder die dag gevraagd of hij om gezondheidsredenen opgenomen kon worden in een zorghotel. Pas toen de oud-president niet kwam opdagen, is een opsporingsbevel uitgevaardigd.

ANP

Het Openbaar Ministerie had na overleg met Bouterses advocaat ingestemd met het voorstel. Hij moest zich die avond om 18.00 uur melden. Zijn medeveroordeelde Iwan Dijksteel werd nog steeds verwacht bij een gevangenis. Beide veroordeelden bleven weg. Daarop zijn er dinsdagnacht huiszoekingen geweest op hun woonadressen. Zij waren niet thuis.

De procureur-generaal heeft de twee op de nationale opsporingslijst geplaatst en laat hen internationaal opsporen door Interpol, meldt het Openbaar Ministerie woensdagmiddag lokale tijd in een persbericht.

Politiewoordvoerder Milton Kensmil wilde niet aan het ANP zeggen of er al tips waren binnengekomen. Uit strategisch oogpunt geeft hij geen details over de manier waarop de politie te werk gaat. „De procureur-generaal is in de lead, voor wat betreft de opsporing van de veroordeelden en wij varen slechts op het kompas dat gesteld wordt door het Openbaar Ministerie.”

Desi Bouterse is op 20 december definitief veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn leidende rol bij de moorden op vijftien politieke tegenstanders in december 1982. Het strafproces heeft ruim zestien jaar geduurd. Nadat het eindvonnis was geveld, kondigde Bouterses advocaat Irwin Kanhai aan dat hij overwoog om gratie te vragen voor Bouterse en zijn vier medeveroordeelden. De uitvoering van het vonnis werd daarop geschorst, waardoor Bouterse niet meteen de cel in hoefde.

Afgelopen vrijdag moesten de veroordeelden zich melden bij de gevangenis. Drie van hen verschenen en zijn ondergebracht in de ziekenboeg van de gevangenis te Santo Boma, circa 20 kilometer van Paramaribo. Bouterses echtgenote Ingrid Waldring zei daarop al dat haar man zich nooit zou melden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer