Buitenlandoorlog in israel
Israëlische moeder Iris niet boos op leger na dood zoon

Iris Haim maakte het ergste mee wat een moeder kan overkomen. Ze verloor haar zoon Yotam. Hij werd doodgeschoten door Israëlische militairen, die hem per abuis voor een terrorist van Hamas aanzagen.

beeld AFP, Cohen-Magen
beeld AFP, Cohen-Magen

Yotam werd op 7 oktober uit kibboets Kfar Aza ontvoerd. Wekenlang hield Hamas hem vast in de Gazastrook. Maar op 10 december wist hij, samen met twee andere ontvoerden, te ontsnappen – vermoedelijk in de chaos van het oorlogsgeweld. Het drietal zwierf vijf dagen rond, tot zij op een groep Israëlische militairen stuitten. Ze hadden hun T-shirts uitgetrokken, om te laten zien dat ze geen wapens of explosieven droegen. Ze zwaaiden met een witte vlag en schreeuwden in het Hebreeuws om hulp.

Desondanks openden de soldaten het vuur, omdat ze de mannen voor terroristen aanzagen. Daarbij kwamen Yotam en de twee andere gijzelaars om het leven.

Ondanks het verdriet om het verlies van haar zoon, besloot Iris (57) zich niet in kritiek op het leger te verliezen. „Ik voel geen boosheid. Ik begrijp de moeilijke situatie waarin jullie verkeerden. Ik houd van jullie en ik bewonder je”, schreef ze kort na de dramatische gebeurtenissen aan de bewuste eenheid.

„Ik kan Yotam niet terugbrengen, maar ik kan er wel voor kiezen om de zaken op een positieve manier te bekijken”, aldus de Israëlische moeder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer